Farmy w wieżowcu, czyli sposób na miejskie ogrodnictwo

Redakcja Pressland/WG

Wieżowiec w centrum miasta "obłożony" ogródkami z warzywami, owocami i ziołami - to pomysł architekta Chrisa Prechta na umożliwienie mieszkańcom dostępu do świeżej żywności.

Wieżowiec z wertykalnymi farmami.
Wieżowiec z wertykalnymi farmami. Proj. Chris Precht
Wiz. Chris Precht

Mieszkańcy dużych miast praktycznie nie mają szansy na zjedzenie świeżego owocu prosto z drzewa, czy warzywa, które dosłownie przed chwilą zostało zerwane. Za żywnością, którą jemy stoi cały łańcuch logistyczny, obejmujący opryskiwanie, transport, magazynowanie, czy pakowanie. Na każdym z tych etapów wytwarzane są zanieczyszczenia, a także nienadające się do przetworzenia odpady, jak na przykład opakowania foliowe.

Obserwując to niekorzystne zjawisko, architekt Chris Precht, założyciel studia „Precht” (2019 r) postanowił stworzyć taki budynek w mieście, który by pozwolił mieszkańcom obcować z naturą i zapewnił dostęp do świeżej żywności. Zaproponował wieżowiec, którego fasadę stanowi wertykalny ogród. Każde mieszkanie miałoby własną mini farmę (2,5 m kw.), w której można by hodować ulubione warzywa, owoce, zioła.

 

W wieżowcu byłby specjalny ryneczek, na którym mieszkańcy mogliby sprzedawać wyhodowane warzywa, zioła i owoce.
W wieżowcu byłby specjalny ryneczek, na którym mieszkańcy mogliby sprzedawać wyhodowane warzywa, zioła i owoce.
Wiz. Chris Precht


Według projektu Precha, wertykalna farma byłaby wykonana z lokalnego drewna, co również jest działaniem proekologicznym. Stelaż składa się z połączonych trójkątnych form. Dzięki temu można lepiej zagospodarować przestrzeń dla roślin, tworząc im właściwe warunki oświetlenia. Ponadto, taka konstrukcja zapewnia lepszy dostęp powietrza także do mieszkań.Na mini farmie można zastosować uprawy hydroponiczne i zamontować panele słoneczne, które by dostarczały energię do mieszkań. Na parterze wieży znajdowałby się ryneczek, na którym mieszkańcy mogliby sprzedawać nadmiar produktów. Piwnica zaś służyłaby do przechowywania warzyw korzeniowych w zimie. W niej również znalazłby się kompostownik do przekształcania odpadów spożywczych z powrotem w materiał uprawowy.

Wertykalne farmy udowadniają, że architektura może być częścią produkcji żywności i
znakomicie rozwiązują problem braku dostępu do świeżych produktów. Są też odpowiedzią
na naturalną potrzebę człowieka obcowania z naturą, sposobem na zrównoważony rozwój.

 

Wieżowiec z wertykalnymi farmami. Proj. Chris Precht
Wieżowiec z wertykalnymi farmami. Proj. Chris Precht
Wiz. Chris Precht

Skomentuj:

Farmy w wieżowcu, czyli sposób na miejskie ogrodnictwo