Hotel na norweskim klifie z basenem zawieszonym nad urwiskiem

Redakcja Pressland/WG

Wydrążony w skale norweskiego klifu hotel to projekt Hayri Atak Architectural Design Studio. Największe wrażenie robi wybiegający daleko poza krawędź urwiska basen.

1 z 1Hotel na klifie Preikestolen. Proj. Hayri Atak Architectural Design Studio.
Wiz. Hayri Atak Architectural Design Studio

Koncepcję hotelu butikowego na skraju norweskiego klifu Preikestolen zaproponowała turecka pracownia Hayri Atak Architectural Design Studio. Klif ma 600 m wysokość, płaską powierzchnia wierzchołka o wymiarach 25 na 25 metrów i gładką ścianę urwiska. Nad nim zawieszone byłyby balkony i niesamowity basen.

Według projektu, wejście do hotelu znajduje się na szczycie klifu. Na jego skraju umieszczona jest platforma – taras widokowy. Pokoje wydrążone są w skale, a jest ich dziewięć, po trzy na każdym piętrze. Do ściany urwiska przytwierdzone są wspólne balkony, z których roztacza się fantastyczny widok na fiord i góry.

 

Hotel na klifie Preikestolen. Proj. Hayri Atak Architectural Design Studio.
Hotel na klifie Preikestolen. Proj. Hayri Atak Architectural Design Studio.
Wiz. Hayri Atak Architectural Design Studio

Najbardziej jednak ekscytujący jest najniższy poziom hotelu – wąski i długi basen, wykonany w całości ze szkła, który wybiega daleko poza krawędź urwiska, zdaje się wisieć nad urwiskiem. Architekt sam przyznaje, że hotel projektował z myślą o „bardziej ryzykownych gościach”, którzy lubią poczuć adrenalinę, a kąpiel nad przepaścią do takich należy. 

Projektant Hayri Atak powiedział, że życie na krawędzi i poza nią było jednym z jego marzeń. I choć nigdy nie był na Preikestolen, samo jego zdjęcie podziałało mu na wyobraźnię. Hotel na klifie znajduje się dopiero na wczesnym etapie planowania i niekoniecznie stanie się rzeczywistością.

 

Hotel na klifie Preikestolen. Proj. Hayri Atak Architectural Design Studio.
Hotel na klifie Preikestolen. Proj. Hayri Atak Architectural Design Studio.
Wiz. Hayri Atak Architectural Design Studio.

Skomentuj:

Hotel na norweskim klifie z basenem zawieszonym nad urwiskiem