Aż trudno uwierzyć jak można odmienić zwykły dom - Totalna rewolucja!

red

Zwykły, nijaki i chaotycznie rozbudowywany dom z Zalesia Górnego. I wielka szansa na estetyczną rewolucję. Architekci z pracowni STOPROCENT Architekci zaproponowali całkowitą metamorfozę, która zmieniła stary dom w nowoczesny i elegancki budynek.

Dom w Zalesiu Górnym
Dom w Zalesiu Górnym
STOPROCENT Architekci

Niebawem ma rozpocząć się przebudowa jednego z wielu domów w niewielkim Zalesiu Górnym w powiecie piaseczyńskim. Dom ma za sobą kilkudziesięcioletnią historię w ciągu której był kilkukrotnie przebudowywany. Budynek powstał w latach osiemdziesiątych jako nieduży dom jednorodzinny. Kolejne lata przyniosły najpierw rozbudowę o część mieszkalną, potem o kryty basen. Wraz ze wzrostem powierzchni pogarszała się jednak estetyka samego obiektu. Różne materiały i formy, brak harmonii i całościowego myślenia o projekcie, dodawanie nowych form w miejscu, gdzie było to najwygodniejsze - to najcięższe grzechy, które doprowadziły do powstania chaotycznej, nieciekawej formy.

Właściciele zdecydowali się na kolejną przebudowę, która tym razem miała poprawić funkcjonalność obiektu oraz uporządkować bryłę budynku. Zadanie powierzyli architektom z pracowni STOPROCENT Architekci, która zaproponowała prawdziwie rewolucyjną zmianę w długiej historii budynku.

Założeniem projektu przebudowy było uporządkowanie funkcji oraz bryły budynku. Uproszczona bryła zastała podzielona na dwie części przykryte dwuspadowym dachem pozbawionym okapów. Spięte one zostały niższą bryłą z dachem płaskim na którym znalazł się taras łączący oba poddasza - opisują projekt architekci.

Uporządkowana bryła zyskała jasną, spójną elewację, a stosunkowo duża kubatura budynku (powierzchnia użytkowa domu to aż 438,97 m²) została optycznie podzielona poprzez rozcięcie bryły budynku na wysokości pierwszego piętra.

Ten zewnętrzny podział znajduje również swoje odzwierciedlenie we wnętrzach. W parterowym łączniku o płaskim użytkowym dachu znalazł się przestronny hal oraz salon. W jednej z bocznych, wyższych części zaplanowano część prywatną z sypialniami dzieci. W drugiej strefę dzienna z przestronną kuchnią, jadalnią i odseparowaną strefą rodziców w której przewidziano sypialnię, garderobę oraz łazienkę.

Wyzwaniem było też połączenie domu z ogrodem. Dom znajduje się na pofałdowanym terenie i poziom parteru od strony ogrodu jest wyniesiony ponad otaczający go teren. Dlatego od strony salonu zaprojektowano duże tarasy schodzące kaskadowo do poziomu działki.

ZOBACZ PROJEKT >>>

Nowe oblicze budynku, to prosta, nieco modernistyczna bryła, która wpuszcza do wnętrza mnóstwo światła. Niezwykła transformacja doskonale pokazuje, że każdy budynek kryje w sobie duży potencjał i wcale nie jesteśmy skazani na bylejakość. Najważniejszy jest pomysł, poczucie estetyki i konsekwencja w dążeniu do celu. Trzymamy kciuki za modernizację i mamy nadzieję, że już niebawem będziemy mogli na naszych stronach pokazać finalny efekt po przebudowie.

Skomentuj:

Aż trudno uwierzyć jak można odmienić zwykły dom - Totalna rewolucja!