Niczym górka w parku.Pawilon ze sztuką na warszawskim Jazdowie

Piotr Czaja

W narożniku parku Ujazdowskiego w Warszawie przy skrzyżowaniu ulic Pięknej i Lenona ma powstać budynek o nazwie Imagine Corner. Aby wpisać się w parkowe otoczenie, architekci przykryli go zielonym dachem, który miękko przechodzi w poziom terenu.

Imagine Corner
Imagine Corner
Arch Magic

Nowy pawilon ma stać się siedzibą domu aukcyjnego DESA Unicum. Poza podstawową funkcją w obiekcie ma znaleźć się także kawiarnia oraz księgarnia. Od zewnątrz zobaczymy parterowy pawilon przekryty zielonym dachem schodzącym jedną stroną do poziomu terenów parkowych. Od ulicy znajdą się przeszklone elewacje na których przedstawiane będą kopie wybitnych dzieł malarskich.

Aby zwiększyć powierzchnię budynku jednocześnie nie podnosząc go do góry architekci z pracowni Arch Magic zaplanowali jedną podziemną kondygnację, powiązaną z ulicą piękną za pomocą wykopu otwierającego kondygnację -1 na światło słoneczne. Nad wykopem, niczym nad fosą poprowadzone zostaną wiszące kładki prowadzące do głównego wejścia do budynku.

Wprowadzenie sztuki i małej gastronomii w sąsiedztwo parku oraz dzielnicy ambasad może stać się dodatkową atrakcją, która zachęci ludzi do spędzania tutaj czasu. Niska forma pawilonu także dość dobrze komponuje się z otoczeniem i daje nadzieję na dobrą architekturę.

Powstaje jednak pytanie o lokalizację budynku kosztem powierzchni parku. Park Ujazdowski został założony pod koniec XIX wieku. Pod koniec lat 70. w jego narożniku Miejskie Przedsiębiorstwo Robót Ogrodniczych ulokowało swoje zaplecze techniczne i postawiło tam tymczasowe baraki. Po ich rozbiórce starało się o zgodę na budowę kilkukondygnacyjnego biurowca, ale projekt wzbudził duży sprzeciw społeczny. Ostatecznie uzyskało zgodę na postawienie parterowego pawilonu z zielonym dachem. Działkę wraz z pozwoleniem na budowę sprzedano prywatnemu inwestorowi.

Pierwotna koncepcja pawilonu opracowana w pracowni JEMS Architekci zakładała, że dach stanie się integralną częścią parku i będzie ogólnodostępny. W aktualnej wersji, niestety zarówno dach, jak i cały pawilon będą odgrodzone od parku, a budynek niejako od niego się odwraca i oferuje wejścia jedynie z ulicy. Czy ograniczając przestrzeń parku nie powinniśmy zadbać by strata była jak najmniej odczuwalna, a być może nawet wnosiła nową jakość?

ZOBACZ WIZUALIZACJE >>>

Skomentuj:

Niczym górka w parku.Pawilon ze sztuką na warszawskim Jazdowie