Plac na glanc, czyli remont zaniedbanego podwórka. Zobaczcie, co się zmieniło! [KATOWICE]

anna os
05.10.2016 14:56
A A A
Plac na Glanc

Plac na Glanc (materiały prasowe)

Niegdyś życie towarzyskie kwitło na podwórkach. Dziś te miejsca są często zaniedbane, przez co nie zachęcają dzieci do zabaw, a sąsiadów do wspólnego spędzania czasu. Grupa śląskich projektantów znalazła na to sposób i wspólnie z mieszkańcami postanowili zmienić zaniedbane przestrzenie w przyjazne miejsca. Plac na Glanc to projekt rewitalizacji katowickich podwórek. Zobaczcie niezwykłą metamorfozę przeprowadzoną w ramach czwartej edycji.

PLAC NA GLANC to projekt autorstwa grupy projektantów: Grzegorza Layera, Ewy Labus oraz Michała Centkowskiego realizowany cyklicznie od 2013 roku przez instytucję kultury Katowice Miasto Ogrodów. Miejsca do przebudowy zgłaszane są co roku przez mieszkańców miasta. Ważnym założeniem jest włączenie użytkowników w proces projektowania i realizacji odnowionego podwórka. To mieszkańcy określają funkcje, jakie ma pełnić odnowiona przestrzeń. 

Pierwszym etapem projektu są spotkania warsztatowe podczas których poznajemy mieszkańców i ich potrzeby, oczekiwania, starając się jednocześnie rozbudzić ich kreatywność. Wspólnie mierzymy plac i przygotowujemy makietę podwórka na której testujemy różne rozwiązania. Naszym celem jest wprowadzanie nowoczesnych,funkcjonalnych rozwiązań, zachowując jednocześnie unikalny charakter miejsca. 

Wybrane do rewitalizacji podwórku stanowiło nie lada wyzwanie projektowe. Po pierwsze dlatego, że przestrzeń była niezwykle zaniedbana, pozbawiona zieleni, a na dodatek pełniła funkcję składowiska śmieci. Kolejnym zadaniem było takie zaplanowanie nowej aranżacji, by odpowiedzieć na potrzeby zarówno młodszych, jak i starszych mieszkańców kamienicy. Dlatego też na podwórku pojawiły się różnorodne udogodnienia i sprzęty, takie jak: pole do minigolfa, hamaki rozpięte między drzewami, które każdego wieczoru zamieniają się w świecące latarnie. 

Podwórko zostało podzielone na dwa tarasy. Większy z miejscami do siedzenia przeznaczony jest dla dorosłych, mniejszy z tunelem biegnącym przez trawiasty pagórek i kolorowym, bujanym dinozaurem to strefa zaprojektowana specjalnie dla najmłodszych.

Wykorzystując drewniane skrzynki na owoce, wspólnie z mieszkańcami wykonaliśmy obudowę śmietników, służącą także jako miejsce na kwiaty i przybory ogrodowe. Razem posadziliśmy także rośliny, które z czasem urozmaicą przestrzeń podwórka. Na placu zamontowany został także zbiornik na deszczówkę, ułatwiający pielęgnowanie zieleni.

Efekt wspólnej pracy architektów i mieszkańców katowickiego podwórka można obejrzeć na zdjęciach. Dzięki wspólnym staraniom udało się przekształcić smutną i szarą przestrzeń w miejsce przyjazne mieszkańcom, gdzie na nowo zaczyna kwitnąć sąsiedzkie życie. 

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

 

Zobacz więcej na temat:

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (16)
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: Pola

    Oceniono 8 razy 8

    Super! Gratuluję pozytywnego myślenia i bardzo ciekawego projektu.

  • avatar

    Gość: miastowy

    Oceniono 6 razy 6

    Super akcja, przydałaby się nie tylko w Katowicach

  • avatar

    an1005

    Oceniono 5 razy 5

    A moze sprobowaliby pojsc dalej i ROZWALIC ten murek dzielacy dwa podworka. Namowic sasiadow na dolączenie, choc patrzac na drugie podworko obawiam sie, ze na jego koncu sa jakies garaze/magazyny i pewnie musi byc swobody dojazd.

  • avatar

    Gość: Magda

    Oceniono 3 razy 3

    Rewelacja! Spotkajmy się na kawie, niech nasze dzieciaki bawią się razem w pozytywnej przestrzeni!

  • avatar

    q-ku

    Oceniono 1 raz 1

    sympatyczne
    do marudzących - KAŻDA poprawa tam jest na plus, a wy lepiej sami coś wokół siebie zróbcie

  • avatar

    Gość: gosc

    Oceniono 4 razy -4

    zastanawiam sie jak beda na tych gorkach trawe przycinac...moze maja jakis nowy traktor

  • avatar

    Gość: bb

    Oceniono 11 razy -5

    Wszystko ładnie, pięknie, ale nie wiem czy wysypanie mini placu zabaw kamykami (o ile mnie wzrok nie myli) jest dobrym pomysłem... No i ten trzepak zaraz przy stoliku też nie do końca pasuje.

  • avatar

    Gość: kolo

    Oceniono 17 razy -7

    Kicz

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły