Fasada jak szpalta gazety. Architekci projektują siedzibę mediów

red
20.12.2016 14:10
A A A
Nowa siedziba 'Wiadomości Wrzesińskich', projekt: Ultra Architects

Nowa siedziba 'Wiadomości Wrzesińskich', projekt: Ultra Architects (materiały prasowe)

Na sposób projektowania nowej siedziby "Wiadomości Wrzesińskich" wpływ miały dwa decydujące czynniki. Chęć odzwierciedlenia w bryle charakteru mieszczącej się w nim instytucji, jak i ograniczony budżet, który definiował skalę inwestycji. Architekci dążyli do przełożenia na formalne rozwiązania przestrzenne idei transparentności rozumianej zarówno dosłownie, jak i symbolicznie jako przejrzystość pracy dziennikarzy. Projekt siedziby "Wiadomości Wrzesińskich" powstał w pracowni Ultra Architects.

Dużym wyzwaniem było takie zaprojektowanie piętra redakcji, aby wnętrze budynku i toczące się w nim życie były widoczne dla mieszkańców miasta. Co w założeniu stanowi symboliczne odniesienie do idei jawności i przejrzystości dziennikarstwa. Wybór lokalizacji redakcji od strony ulicy Kaliskiej wykluczał całkowite przeszklenie biurowca. W innym wypadku światło wpadające przez usytuowane od strony południowej okna zakłócałoby pracę przed monitorem komputera. Zaprojektowano więc ażurową elewację wykonaną z perforowanych paneli przeciwsłonecznych.Jej wzór nawiązuje do szpalty gazety. Za dnia zaprojektowana przysłona chroni przed zbyt mocnym, południowym światłem, wieczorem zaś, gdy w budynku zostaje włączone oświetlenie, panele stają się prawie niewidoczne. 

Projektując ten niewielki biurowiec musieliśmy przede wszystkim zmieścić się w budżecie, jakim dysponowali inwestorzy. Osiągnęliśmy to, redukując i optymalizując program funkcjonalny, a także stosując proste i tanie materiały. Optymalizując funkcję i eliminując niepotrzebne pomieszczenia, otrzymaliśmy charakterystyczny, schodkowy kształt budynku. Ilość zredukowanej powierzchni jest więc wyraźnie widoczna w formie bryły – w jej miejscu powstały tarasy z zielenią ekstensywną - mówi Marcin Kościuch z pracowni Ultra Architects 

Nowoczesna, tarasowo ukształtowana bryła wpisuje się w kontekst architektoniczny zarówno swoimi gabarytami, jak i oszczędną formą złożoną ze schodkowo rozmieszczonych prostopadłościanów. W miejscach wcięć kolejnych kondygnacji powstały zielone tarasy. To przestrzeń, która może być wykorzystana do odpoczynku, jak i świetna sceneria do przeprowadzania wywiadów i realizowania nagrań poza zaprojektowanym we wnętrzu studiem. Starannie skomponowaną formę bryły podkreślają zastosowane kolory, biel perforowanych paneli frontowych i antracyt  tylnej elewacji. Kompozycja kontrastowych barw, działa jak znak graficzny, określa awers i rewers projektowanego budynku. 

We wnętrzu budynku dominuje nadający surowości beton architektoniczny skontrastowany z ciemnymi podłogami wyłożonymi w zależności od pomieszczenia wykładziną lub ceramicznymi gresami. Białe są meble oraz elementy konstrukcyjne. Aranżacja wnętrza to kompozycja bieli i czerni łamanej szarością. Elementy pozostawionej na wierzchu instalacji technicznej dodają wnętrzu industrialnego charakteru. 

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

 

 

Zobacz więcej na temat:

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (7)
Zaloguj się
  • Waldemar Śliwczyński

    Oceniono 18 razy 18

    Nie jest makabryczne! Zapewniam. Pracujemy tu od kwietnia, czyli przeżyliśmy wiosnę, lato (upały!) i teraz mamy zimę i nie mamy żadnych zastrzeżeń. Elewacja rzeczywiście sprawdza się latem, bo zatrzymuje sporo światła/ciepła, klimatyzacji prawie nie używaliśmy. Formułując założenia inwestorskie mocno akcentowałem konieczność zapewnienia komfortu pracy dziennikarzom i innym pracownikom redakcji. I tak się stało. Architekci wzorowo wywiązali się z powierzonego zadania. Tu chce się przebywać, wiem to po sobie: nie chce mi się wracać do domu. Po pierwszym dniu w nowej siedzibie dziennikarze kupili mnie i żonie okazały tort. To naprawdę idealne miejsce do pracy – jest mnóstwo okazji do interakcji między dziennikarzami – majstersztykiem było usytuowanie kuchni/jadalni (z ogromnym tarasem) w centralnym miejscu budynku, na środkowej kondygnacji. Tu spotykają się pracownicy działu reklamy, pracujący na parterze z dziennikarzami (I piętro) i dziennikarzami telewizji (z II piętra). Jest też sporo możliwości pobycia w samotności, przyjęcia gości redakcji, informatorów. Niczego bym nie zmienił.
    Waldemar Śliwczyński

  • Gość: Km

    Oceniono 8 razy 8

    Świetny projekt, gratulacje dla architektów i inwestora

  • Gość: klaps

    Oceniono 6 razy 6

    REWELACJA! Taki minimalizm sprawdza się najlepiej w tej skali.

  • Gość: architekt

    Oceniono 3 razy 3

    Brawo dla architektów !!!! Zazdroszczę pomysłu i realizacji !!!

  • Gość: poprostuczlowiek

    Oceniono 4 razy -4

    Architekci ! Co za marnotrawstwo cennej powierzchni parteru na jakies tam samochody (5szt.)
    Zmarnowane pieniadze, potracilbym z honorarium za lekkomyslnosc. A swoja droga gdzie podstawowe zasady projektowania Biur i przestreni socjalnych?

  • Gość: jk

    Oceniono 8 razy -4

    Z zewnątrz jest ok, ale wnętrze makabryczne do pracy :(

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły