Miejska szklarnia w Hali Koszyki

24.08.2017 07:30
Mango Vegan Bar w Hali Koszyki, projekt: MFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci: Marta Frejda , Michał
Gratkowski we współpracy z Klaudią Zyzą

Mango Vegan Bar w Hali Koszyki, projekt: MFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci: Marta Frejda , Michał Gratkowski we współpracy z Klaudią Zyzą (fot. Pion)

Hala Koszyki stała się ważnym punktem spotkań na mapie Warszawy. W jej wnętrzu wokół centralnego baru umieszczone są mniejsze punkty gastronomiczne i stoiska. Tym razem przyglądamy się projektowi stoiska Mango Vegan Bar, który przypomina swoją formą trochę stragan, a trochę szklarnię.

Mango Vegan jest siecią kilku lokali streetfoodowych ze zdrową żywnością wegańską.
Tym razem na lokalizację baru Mango wybrano niedużą przestrzeń w Hali Koszyki w Warszawie. Projekt musiał być dopasowany do industrialnego charakteru oraz wymagań estetycznych i czasowych narzuconych przez właścicieli przestrzeni Nowych Koszyków.

Stragan, który ma witrynę

Pomysł na aranżację lokalu wziął się z pośrednich inspiracji uprawą roślin, warzyw i owoców, z których przyrządzane są wegańskie specjały w lokalu. Przestrzennie obiekt przywodzi na myśl szklarnię.To w jej ramach spełnia swoją funkcję. Warto zauważyć, że forma straganu wpisuje się w dawną funkcję targową hali Koszyki.

Jak to działa?

Stalowy stelaż z kątowników jest rusztem dla baru na przodzie i dla tablicy z aktualnym menu za plecami sprzedawcy. Do tej tej konstrukcji zostały przymocowane tafle szkła o zróżnicowanej przezierności i fakturze. W miejscach gdzie nie ma szkła, przewidziano  mocowania na doniczki z ziołami. Na blacie postawiono koszyki z siatki stalowej do eksponowania produktów i owoców.

Neony, drewno i industrialny sznyt

Dobór materiałów i kolorystyki musiał być zaakceptowany przez właściciela całego obiektu. Nad lokalem znalazł się świecący na biało neon z logo miejsca. Stal użyta w projekcie jest surowa i nielakierowana. Dla przełamania industrialnego charakteru obiektu dodano drewniane, ciepłe elementy. Obudowa frontu i blatu baru została wykonana z litych desek dębowych powlekanych bezbarwnym, matowym lakierem.

Projekt powstał w pracowni MFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci: Marta Frejda , Michał Gratkowski we współpracy z Klaudią Zyzą.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
  • Hotel Butikowy Lemon Resort SPA Hotel butikowy- Lemon Resort SPA
  • LODOVNIA - nowa lodziarnia na placu przed Starym Browarem w Poznaniu,
 projekt: mode:lina Lodovnia - lodziarnia w kontenerze z przestrzenną elewacją
  • Most Łazienkowski. Nowa kładka pieszo-rowerowa Kładką przez most Łazienkowski - pieszo i na rowerze
Skomentuj:
Miejska szklarnia w Hali Koszyki
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły