Pracownia MUS ARCHITECTS stworzyła ciekawy projekt minimalistycznego domu z widokiem na las

Pracownia MUS ARCHITECTS zaprojektowała dom jednorodzinny o formie jednokondygnacyjnego pawilonu z silnie zaakcentowanymi poziomami. Jego architektura jest zdecydowana i minimalistyczna. Obiekt powstanie na długiej i wąskiej działce w obszarze podmiejskim Gliwic.

Ze względu na to, że działka budowlana jest długa i wąska, dom jednorodzinny ma liniowy układ o mocno ograniczonej szerokości traktu i ścianie północnej budynku maksymalnie przesuniętej do granicy działki. Zastosowanie takiego rozwiązania pozwoliło też w stopniu maksymalnym wykorzystać pas ogrodowy parceli w południowej, nasłonecznionej części.

Pierwotnie garaż miał się znajdować na podjeździe przed domem, ostatecznie jednak rozmieszczono go pod ziemią wraz z pomieszczeniami technicznymi. Dzięki temu frontowa część działki stanowi otwartą, niezabudowaną przestrzeń, która nie będzie zasłaniać mieszkańcom urokliwych widoków na pobliski las.

Obiekt ma wysunięte gzymsy i balkon, oraz duże przeszklenia od strony wschodniej, południowej i zachodniej. Dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń ogród i krajobraz zewnętrzny wdzierają się do wnętrza budynku.

Estetyka domu jest wyrazista zarówno w warstwie materiałowej, jak i palecie kolorystycznej. W budynku dominuje biel, która została uzupełniona drewnianym fornirem.

Więcej o:
Komentarze (2)
Pracownia MUS ARCHITECTS stworzyła ciekawy projekt minimalistycznego domu z widokiem na las
Zaloguj się
  • adamczajka

    0

    Ładne, lekkie i sensowne. Prostolinijne, logiczne i skupione. W sobie i na otoczeniu. To nie minimalizm - to Zen.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX