Minimalistyczne i monochromatyczne wnętrza w biurze pracowni LOFFT

Nowe wnętrza pracowni LOFFT

Nowe wnętrza pracowni LOFFT (Fot.LOFFT)

Przy jednej z głównych ulic w Bytowie, w otoczeniu kamienic z XIX i XX wieku mieści się biuro projektowe LOFFT, którego wnętrza niedawno uległy gruntownej modernizacji. Po remoncie przestrzenie są minimalistyczne, monochromatyczne oraz wyróżniają się funkcjonalnością i innowacyjnymi rozwiązaniami. Nową pracownię zaprojektowała architekt Małgorzata Hendrych-Lubińska, właścicielka biura architektonicznego LOFFT.

Nowe wnętrza pracowni LOFFT o metrażu ogólnym 160 m kw. zostały podzielone na: trzy stanowiska pracy dla dwóch pracowników, przestrzeń do analizy projektów i spotkań z inwestorem, miejsce pracy właściciela biura oraz pomieszczenie relaksu dla pracowników.

 - Funkcjonalność z czystością formy oraz staranny dobór wysokich jakościowo materiałów i dbanie o każdy szczegół to wartości na jakich skupiłam się przy projektowaniu biura. Dwunastoletnie doświadczenie pozwoliło na wydobycie i stworzenie biura funkcjonalnego dostosowanego do własnych potrzeb i pokazującego przyszłemu inwestorowi wiele innowacyjnych rozwiązań

- mówi architekt Małgorzata Hendrych-Lubińska.

Biel i czerń to dominujące kolory w nowych przestrzeniach biura architektonicznego. Schody zostały wykonane z czarnego szczotkowanego dębu. Ten sam materiał wykorzystano również na ścianie i suficie w toalecie. Czarna jest też sześciometrowa linia lamp, która wskazuje podział na układ funkcyjny we wnętrzu. Podzielenie przestrzeni lampami powtórzono także na drugiej kondygnacji.  

- Światło podkreśla struktury zastosowanych materiałów oraz wydobywa ich kolor. Podkreśleniem prostej linii lamp są zastosowane minimalistyczne włączniki sensoryczne licujące się ze ścianami. Udało się zaprojektować konstrukcję szklaną w dachu, która przechodzi w konstrukcję szklaną ściany. Miejsce przeszklenia w porach wieczorowych jest oświetlone lampami kinkietowymi w kolorze ścian, tak aby sprawiały wrażenie wychodzących punktów świetlnych niewidocznych dla oka w ciągu dnia. Starannie dobrana barwa światła nie psuje efektów wizualnych tak delikatnie i minimalistyczne zastosowanych kolorów. Jednocześnie ciepła barwa ociepla duża ilość zastosowanej bieli”

- dodaje Małgorzata Hendrych-Lubińska.

W miejscu, gdzie odbywają się spotkania z inwestorami oraz omawiane są koncepcje projektowe stoi wyspa, której konstrukcja przechodzi w ścianę i jednocześnie podtrzymuje stopnie prowadzące na drugi poziom. Dzięki takiemu rozwiązaniu wygląda jakby unosiła się w powietrzu.

We wnętrzach biura zastosowano też system drzwi na całą wysokość pomieszczenia z ukrytą ościeżnicą, co pozwoliło uzyskać wizualne wrażenie wyższego wnętrza. Na posadzkach użyto kwarcu cementowego, który jest bardzo elastyczny materiałem.

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
  • Zdjęcie related Najpiękniejsze gmachy użyteczności publicznej w Polsce. Załatwianie spraw w tych miejscach to sama przyjemność! [PRZEGLĄD]
  • Nagłówek domy stodoły Polacy budują coraz pięknej. "Domy-stodoły" to hit ostatnich lat! [PRZEGLĄD]
  • Polecamy książki o architekturze Książki o architekturze, które warto przeczytać [WYBÓR REDAKCJI]
Skomentuj:
Minimalistyczne i monochromatyczne wnętrza w biurze pracowni LOFFT
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX