Plac Długosza w Raciborzu - nowe bryły zamiast pustej przestrzeni [PROJEKT]

Redakcja Pressland/WG

Zamiast ogromnego pustego placu, zespół budynków ze szkołą, częścią handlowo-usługową, salami sportowymi, audytorium, mieszkaniami i ogólnodostępnym ogrodem na dachu. To pomysł pracowni toprojekt na Plac Długosza w Raciborzu.

Koncepcja zagospodarowania Placu Długosza w Raciborzu
Koncepcja zagospodarowania Placu Długosza w Raciborzu
Wiz. toprojekt

Plac Długosza w Raciborzu (woj. Śląskie) to dziś ogromny pusty plac. Od lat pełni rolę parkingu miejskiego, okazjonalnie wykorzystywanego do organizacji plenerowych imprez. Powstawały liczne koncepcje na zagospodarowanie placu - od miejskiego zieleńca po galerię handlową zajmującą 100% powierzchni placu. Pracownia architektoniczna toprojekt postanowiła wrócić do historycznego układu urbanistycznego.

Racibórz, w czasie wyzwalania przez Armię Czerwoną, został niemal doszczętnie zniszczony. W gruzach legło niemal 80% budynków. Z 50 tys. mieszkańców zostało zaledwie 3 tys. Po wojnie przystąpiono do "odbudowy", polegającej głównie na wyburzaniu resztek kamienic i zastępowaniu ich wolno stojącymi blokami. Starówka drugiej obok Opola stolicy Dolnego Śląska, utraciła swoją dawną świetność.

Plac Długosza jest ostatnią niezabliźnioną wyrwą w tkance starego miasta. Na tym ogromnym terenie (o powierzchni niemal trzykrotnie większej od rynku) znajdowało się kiedyś kilka miejskich kwartałów, Nowy Rynek i Plac św. Marcelego. Dziś plac od wschodu ograniczony jest długimi bryłami bloków mieszkalnych, od północy gotyckim kościołem pod wezwaniem NMP, a od południa resztkami murów obronnych z basztą więzienną.

Pracownia toprojekt zaproponowała stworzenie na Placu Długosza zespołu budynków z elewacjami z cegły klinkierowej (jest to nawiązanie do architektury pobliskiego kościoła).  Rzuty głównych brył pokrywają się z nieco uproszczonymi obrysami czterech dawnych kwartałów.

W poziomie ostatniej kondygnacji wszystkie bryły są ze sobą połączone. To właśnie tutaj zaprojektowano sale lekcyjne szkoły. Architekci i w ten sposób nawiązali do dawnych czasów - przez lata w pobliżu kościoła parafialnego mieściła się szkoła. Na parterze przewidziano pomieszczenia usługowe i handlowe. Piętra środkowe przeznaczone będą zarówno dla uczniów szkoły, jak i wszystkich mieszkańców Raciborza. Mają tu się mieścić tam sale sportowe i audytorium. Zaprojektowano również kilkanaście mieszkań.

Nowa zabudowa nie będzie dominować nad sąsiednimi bryłami. Będzie porównywalna z wysokością otaczającej go zabudowy, a gabaryty brył utrzymane będą w skali budynków Starego Miasta. Płaszczyzna nowego placu św. Marcelego z dwóch stron została amfiteatralnie podniesiona, dzięki czemu powstało zaciszne wnętrze, w którym można będzie organizować spotkania i imprezy kulturalne.

Na dachach budynków powstanie ogólnodostępny ogród, z którego rozciągać się będzie widok na Racibórz. Będzie on utrzymany w naturalnym, sielskim charakterze z wykorzystaniem rodzimych gatunków roślin. Będzie też parking podziemny na ok. 300 samochodów.

Zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Karol Wawrzyniak, arch. Katarzyna Mazurek, inż. Agata Skiba, arch. Pushkraj Tambdey, stud. Monika Wojaczek

Zobaczcie dokładniej, na czym polega pomysł pracowni toprojekt:

Koncepcja zagospodarowania Placu Długosza w Raciborzu
Mat. toprojekt
Koncepcja zagospodarowania Placu Długosza w Raciborzu
Mat. toprojekt
24564103 https bi
Mat. toprojekt
24564093 https bi
Mat. toprojekt
24564107 https bi
Mat. toprojekt
24564106 https bi
Mat. toprojekt
Mat. toprojekt
Mat. toprojekt
24564112 https bi
Mat. toprojekt
24564110 https bi
Mat. toprojekt
24564113 https bi
Mat. toprojekt

Skomentuj:

Plac Długosza w Raciborzu - nowe bryły zamiast pustej przestrzeni [PROJEKT]