Dom Shou-Sugi-Ban w Stobnie [PROJEKT]

Shou-Sugi-Ban to dawna japońska technika opalania drewna. Wykorzystali ją architekci z pracowni Wiekiera Architekci, projektując elewację domu w Stobnie koło Kalisza.

Budynek, zaprojektowany przez pracownię Wiekiera Architekci, znajduje się na działce położonej pod lasem w Stobnie koło Kalisza. Projekt został zlecony przez trzyosobową rodzinę ceniącą sobie obcowanie z naturą i aktywny tryb życia (uprawiają m.in. wspinaczkę górską). To nieduży dom, o powierzchni 148 m kw. z wbudowanym w bryłę budynku garażem jednostanowiskowym.

Na patrze znajdują się pomieszczenia mieszkalne. W centralnej części zlokalizowano salon z kuchnią - stanowi on jednocześnie trzon komunikacyjny budynku. W ten sposób architektom udało się uniknąć korytarzy i stworzyć otwartą przestrzeń. Salon to wysokie pomieszczenie przenikające przez kondygnację poddasza. Jego dwie ściany zaprojektowano jako szklane witryny, w tym jedną ogrodową, z drzwiami przesuwnymi HST. Okna w każdym z pozostałych pomieszczeń również dają możliwość wyjścia do ogrodu.

W garażu przewidziano aneks dla treningowej ścianki wspinaczkowej, z możliwością pochylenia jej. Na patrze znajdują się pomieszczenia mieszkalne. Na poddaszu zaprojektowano pokój gościnny o powierzchni 19 m kw.

Dom w Stobnie - rzut parteru. Proj. Wiekiera Architekci.Dom w Stobnie - rzut parteru. Proj. Wiekiera Architekci. Mat. Wiekiera Architekci.

Prosta bryła domu została rozrzeźbiona przez zastosowanie dwóch materiałów elewacyjnych: drewna impregnowanego w kolorze naturalnym oraz drewna opalanego techniką Shou-Sugi-Ban. Czarne, opalane drewno zastosowano do wyłożenia większej części elewacji z niewielkimi przerwami dającymi efekt "podwójnej skóry" budynku. Drewno impregnowane w kolorze naturalnym zastosowano w przerwach na ścianach szczytowych oraz w podcieniach tarasowych i wejściowym. Spód podcieni został zaprojektowany skośnie, dla lepszego doświetlenia pomieszczeń.

Dom kształtowano z myślą o krajobrazie i w nawiązaniu do tradycyjnej lokalnej architektury. Budynek w kontekście otaczającego go lasu i łąk, wyłożony drewnem będzie starzał się w sposób godny i naturalny.

Projekt: Wiekiera Architekci

Powierzchnia parteru: 129 m kw.

Powierzchnia poddasza: 19 m kw.

Powierzchnia domu: 148 m kw.

Powierzchnia działki: 851 m kw.

Dom zaprojektowany w 2019 roku.

Więcej o:
Komentarze (4)
Dom Shou-Sugi-Ban w Stobnie [PROJEKT]
Zaloguj się
  • xprimo

    Oceniono 10 razy 8

    układ pomieszczeń nie praktyczny
    - trzeba przejść z sypialni przez salon do łazienki.
    - siedząc przy stole widać kibel przy otwartych drzwiach - apetycznie
    - przy tak małych korytarzach aż prosi się o drzwi chowane w ścianę.
    - przesunięcie przynajmniej mniejszej łazienki na drugą stronę - zamienni z małą garderobą było by wygodniejsze i umożliwiło ewentualne zrobieni łazienki na piętrzę.
    - zastanawia mnie jeszcze odległość kominka od krzeseł i możliwość przejścia bez oparzeń
    wygląd "rzecz gustu" to nie wszystko - musicie jeszcze popracować.

  • lazy_bones

    Oceniono 5 razy 5

    Śmieszy mnie ta moda na określenie Shou-sugi-ban. Opalanie drewna w celu zabezpieczenia go to metoda znana w polskiej wsi od pradawnych czasów, no ale widocznie marketingowcy mają to gdzieś.

  • sorbets

    Oceniono 5 razy 3

    Funkcjonalnie to jest naprawdę mega średnie. Schody zabiegowe z pokoju dziennego, brak łazienki przy sypialni (na parterze i poddaszu)!, można by wyliczać... głębokie podcienie - czy naprawdę konieczne - kształt przestrzeni pokoju dziennego?Wątpliwości budzi również samo drewno na całości elewacji - w praktyce konserwacja tego musi być dość częsta.

  • atzatz

    Oceniono 7 razy -5

    Super projekt. Inwestorzy wg mnie byli swiadomi swoich potrzeb ktore przenieśli na wielkość, rozklad domu i jego wyposażenie idąc na kompromisy. Czasami mniej znaczy więcej. Popieram świadomą architekture. Przemyslany projekt jest możliwy dzieki konstruktywnej wspolpracy swiadomego inwestora i kreatywnego architekta. Brawo dla Was. Pozdrawiam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX