Metamorfoza muszli koncertowej w Gdyni z nagrodą "Czas Gdyni"

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim przeszła metamorfozę. Ponownie otwarty w 2019 roku obiekt został zmodernizowany i rozbudowany. Za ten projekt Paulina Kisiel, Łukasz Pisarek i Bartosz Kisiel otrzymali nagrodę "Czas Gdyni" przyznawaną przez gdyńską Radę Miasta.

Muszla koncertowa w Gdyni - przed i po
Muszla koncertowa w Gdyni - przed i po
Fot. Paweł Mądry

Muszla koncertowa w Gdyni powstała w latach 50. XX w. Stanęła w modernistycznym śródmieściu miasta, w jednym z najbardziej prestiżowych miejsc Gdyni - na placu Grunwaldzkim, pomiędzy Teatrem Muzycznym i Gdyńskim Centrum Filmowym. Obiekt stopniowo popadał w ruinę. W 2017 roku ogłoszono przetarg na wydzierżawienie muszli na 20 lat. Warunkiem, było przeprowadzenie renowacji i przebudowa obiektu, pod okiem konserwatora zabytków. Przetarg zwyciężyła firma Investovnia. Zorganizowano konkurs na projekt przebudowy, w jury którego zasiedli przedstawiciele miasta, inwestora i architekci. Najlepszą pracę przygotowali Paulina Kisiel, Łukasz Pisarek i Bartosz Kisiel.

Wyremontowaną muszlę koncertową oddano do użytku we wrześniu 2019 roku. Nowa forma odnosi się z szacunkiem do historycznej części obiektu wpisując się w otoczenie architektoniczne i krajobrazowe. Zadrzewione zbocze Kamiennej Góry było inspiracją dla pionowych podziałów elewacji. Symetryczną kompozycję podkreślają przeszklone skrzydła. Klasycyzująca bryła Muszli została zestawiona z rytmem pionowych lameli, wchodzącym w dialog z detalem sąsiednich budynków Centrum Filmowego, Baltiq Plazy i Teatru Muzycznego. Rozbudowany obiekt zamyka plac Grunwaldzki od strony południowej tworząc ważny punkt w prestiżowej strefie Gdyni.

Projekt był dużym wyzwaniem. Usytuowanie pomiędzy Gdyńskim Centrum Filmowym oraz parkingiem podziemnym a skarpą Kamiennej Góry bardzo utrudniały możliwości wykonawcze. Dodatkowo konieczne było przygotowanie skomplikowanego projektu konstrukcyjnego, który pozwolił na połączenie kubatury rozbudowy z podlegającą ochronie, historyczną częścią.

Renowacja umożliwiła także dodanie funkcji gastronomicznej. Dzięki przeprowadzonym pracom budowlanym udało się podnieść standard zaplecza scenicznego a także dodać zaplecze kuchenne pozwalające na prowadzenie restobaru „Muszla, co słychać?”.

Ważnym elementem projektu było dodanie działalności kulturalnej i gastronomicznej również wewnątrz budynku. Dzięki temu muszlę można odwiedzać przez cały rok, brać udział w wydarzeniach muzycznych i delektować się potrawami inspirowanymi Bałtykiem.

Podczas tegorocznego uroczystego posiedzenia Rada Miasta Gdyni przyznała medale honorowe, nagrody i wyróżnienia związane z nowymi inwestycjami. Nagrodę główną otrzymało gdyńskie studio projektowe za renowację Muszli Koncertowej.

 

Projekt muszli koncertowej wykonany przez pracownię projektową Balans pokazał jak powinno się w nowoczesny sposób wprowadzać nową architekturą strukturę do budynku istniejącego na obszarze modernistycznego centrum Gdyni, czyli obszarze objętym ścisłą ochroną konserwatorską. Rozbudowa muszli koncertowej na placu Grunwaldzkim to zdecydowanie najlepsza architektoniczna realizacja spośród wszystkich nominowanych w tegorocznej edycji Czas Gdyni

uzasadniała przewodnicząca Rady Miasta - Joanna Zielińska.
Muszla koncertowa w Gdyni - przed i po
Muszla koncertowa w Gdyni - przed i po
Fot. Paweł Mądry

Nagrody "Czas Gdyni" przyznawane są przez gdyńską Radę Miasta od 1995 roku. Otrzymują je autorzy najciekawszych i najważniejszych realizacji w mieście.

----

Muszla Koncertowa

Lokalizacja: plac Grunwaldzki 1, Gdynia
Zespół projektowy: Łukasz Pisarek, Bartosz Kisiel, Paulina Kisiel
Inwestor: Investownia sp. z o. o.
Generalny wykonawca: Kessel Inwestycje sp. z o. o.
Projekt wnętrza: Formativ
Projekt: 2017 - 2018
Realizacja: 2018 - 2019
Powierzchnia zabudowy: przed 235,24 m2; po renowacji 400,29 m2
Powierzchnia całkowita: przed 235,24 m2; po renowacji 733,62 m2
Kubatura po renowacji: 2 595 m3

Skomentuj:

Metamorfoza muszli koncertowej w Gdyni z nagrodą "Czas Gdyni"