Architektura ponad chmurami

bec

Pośród nagich skał i alpejskich szczytów, na jednym ze zboczy Mont Blanc powstała nietypowa struktura inspirowana swetrem alpinisty...

Z wnętrza kapsuły roztacza się niesamowity widok na postrzępioną sylwetkę alpejskich szczytów- ponad chmurami.
Z wnętrza kapsuły roztacza się niesamowity widok na postrzępioną sylwetkę alpejskich szczytów- ponad chmurami.
Fot: Gandolfi Gentilcore Architetti

Biało-czerwona kapsuła bardziej przypomina stację kosmiczną niż schronisko górskie. Została zaprojektowana z myślą o strudzonych alpinistach wspinających się na strome ściany Mont Blanc. Jego autorem jest włoski architekt Luca Gentilcore z pracowni Gandolfi Gentilcore Architetti. Schronisko znajduje się na wysokości 2 835 m n.p.m. i jest kapsułą w kształcie tuby, zdolną pomieścić 12 osób.

Schronisko ma nietypowy kształt, który nie tyle nie nawiązuje do skalistego, górskiego krajobrazu co wręcz stara się od niego odróżnić. Powierzchnie prostego walca z ukośnie ściętym końcem została pomalowana na biało i urozmaicona poprzez dodanie drobnych czerwonych elementów. Ich forma i deseń przypominają wzory, które spotkać możemy na klasycznych wełnianych swetrach - takich jakie nosili alpiniści przed laty. Światło dociera do wnętrza tuby przez niewielkie bulaje oraz całkowicie przeszkloną okrągłą ścianę frontową (podstawę walca). Jej transparentna powierzchnia otwiera przed użytkownikami schroniska widok zupełnie wyjątkowy. Panorama skalistych szczytów Alp widocznych ponad chmurami prezentuje się imponująco!

Futurystyczna kapsuła, czyli schronisko górskie na zboczu Mont Blanc. Projekt- Gandolfi Gentilcore Architetti

Fot: Gandolfi Gentilcore Architetti

Wnętrze kapsuły zaprojektowane zostało w możliwie jak najbardziej prosty i ergonomiczny sposób. Sama konstrukcja zaś miała być łatwa w montażu, lekka i możliwa do powielania w różnych lokalizacjach i konfiguracjach. Początkowo architekci zastanawiali się nad wykorzystaniem w tym celu fragmentów kadłuba samolotu. Ostatecznie powtórzono jedynie jego konstrukcję i stworzono zupełnie nową strukturę wykonaną z materiałów kompozytowych. Aby ograniczyć ilość prac in situ, kapsuła została podzielona na moduły, których masa nie mogła przekraczać 600kg (wraz z wyposażeniem). Dzięki temu ich transport mógł się odbyć przy użyciu standardowego helikoptera. Do półki skalnej na zboczu Mont Blanc przytwierdzono stalową ramę, do której następnie przymocowano poszczególne partie tuby. Całość jest konstrukcją wspornikową nadwieszoną na skraju załomu skalnego i zdaje się balansować na krawędzi przepaści.

Kosmiczna struktura dzięki modularnej budowie została przystosowana do powielania i odtwarzania w różnych lokalizacjach. Kto wie, być może niedługo skaliste górskie zbocza zapełnią się takimi właśnie schroniskami-kapsułami?

Zobacz także:

Wille z widokiem na Alpy

Dom - nowoczesna stodoła

Port do lotów w kosmos


Skomentuj:

Architektura ponad chmurami