Partnerzy

Aktualności

Architektura na świecie

Architektura w Polsce

Wywiady

Ikony architektury

Projekty i realizacje

Warzywny ogród w fabryce Norblina otwarty!

red

Idea jest świetna. W dużym mieście pośród gęstej zabudowy i ruchliwych arterii stworzyć przestrzeń do uprawy ziół i warzyw. Warszawski ogród w dawnej fabryce Norblina już działa

"Miasto i Ogród" to czasowa inicjatywa, która ma tchnąć nowe życie w zabytkowe mury dawnych Zakładów Norblina. Stara fabryka za kilka lat zmieni swoje oblicze. Powstanie tam przestrzeń biurowo-usługowa. Ocaleje 10 budynków i kilka maszyn, które wpisane zostały do rejestru zabytków.

Projekt adaptacji fabryki na potrzeby miejskiej farmy wykonał Jakub Szczęsny. Projekt wpisuje się w ogólnoświatowy trend "urban farmingu", który zakłada tworzenie niewielkich, zielonych ogórków w centrach miast. Ogródki takie mogą powstawać niemal wszędzie: na dachach budynków, na naszych balkonach czy w opuszczonej przestrzeni.

W otwartym dla wszystkich ogrodzie przy ul. Żelaznej 51/53 (BioBazar Fabryka Norblina) można uprawiać warzywa oraz zioła w specjalnych mobilych ogródkach. Ogródki są czynne codziennie. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12-19, a w weekendy od godziny 10 do 18. W tym czasie dyżury pełnić będą animatorzy, którzy pomogą w pracach ogrodniczych oraz udostępnią nasiona, sadzonki i profesjonalne narzędzia ogrodnicze.

Organizatorzy przewidują, że zbieranie plonów nastąpi we wrześniu. Po 5. października ogródek zostanie zamknięty.

Udostępnij

Przeczytaj także

Obok dawnego hotelu Marriott powstanie nowy wieżowiec
Jest pomysł na Gmach Dyrekcji Kolei w Bydgoszczy
Cukrownia w Pruszczu Gdańskim zyska drugie życie. To jeden z największych projektów rewitalizacyjnych w historii…

Polecane

Koniec z betonowymi miastami. Miejscy ogrodnicy wkraczają do akcji!
Na Pradze powstanie Muzeum Polskiej Wódki [WIZUALIZACJE]
Postindustrialne dziedzictwo utracone [WYWIAD]

Skomentuj:

Warzywny ogród w fabryce Norblina otwarty!

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej