Centrum Profilaktyki Onkologicznej na Ursynowie [proj. Kuryłowicz & Associates]

fredka

Najnowsza warszawska klinika niczym nie przypomina tradycyjnych placówek. Jej nowoczesna architektura ma zapewnić godne warunki korzystania z publicznej służby zdrowia.

Centrum Profilaktyki Nowotworów Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie - pierwsza tego typu placówka w Polsce, proj. APA Kuryłowicz
Centrum Profilaktyki Nowotworów Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie - pierwsza tego typu placówka w Polsce
APA Kuryłowicz

W czerwcu otwarto nowoczesny ośrodek walki z rakiem. Centrum Profilaktyki Nowotworów Centrum Onkologii na warszawskim Ursynowie, to nowoczesny budynek,  w którym prowadzone będą badania profilaktyki nowotworowej w zakresie raka piersi, raka układu rodnego (szyjki macicy), raka skóry, jelita grubego, górnego układu pokarmowego, skłonności genetycznych (dziedziczność genów odpowiedzialnych za nowotwory), czy epidemiologii i prewencji nowotworów.

Budowa Centrum jest zgodna z realizowanym przez Ministerstwo Zdrowia "Narodowym Programem Zwalczania Chorób Nowotworowych". Wizyty pacjentów refundowane będą przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

Całkowity koszt budowy pokryła Fundacja TVN "Nie Jesteś Sam", który wyniósł 36 mln złotych. Szklany budynek zaprojektowany został przez tragicznie zmarłych architektów - Prof. Stefana Kuryłowicza oraz inż. Jacka Syropolskiego z pracowni APA Kuryłowicz & Associates.

Opis architektoniczny:

"Głównym założeniem projektantów nowego Centrum Profilaktyki Nowotworów było stworzenie wrażenia spokoju i harmonii ważnego dla osób przybywających na okresowe badania w tym obiekcie. Stąd decyzja o zastosowaniu minimalnych środków wyrazu. Zasadnicza część budynku została zaprojektowana jako jednorodna szklana bryła. Większa część elewacji z wyjątkiem rozwieranych wertykalnych okien w gabinetach i przeszkleń holi poczekalni, została wykończona szkłem pół-przeziernym. Dzięki temu wnętrza są dobrze naświetlone, wydają się bardziej przestronne, a jednocześnie zachowana zostaje ich intymność. Nie bez znaczenia pozostaje odbiór budynku z zewnątrz, który szczególnie w miesiącach zimowych, kiedy wcześniej nastaje zmrok, rozświetlony będzie światłem z wnętrza poszczególnych sal i gabinetów.


Dla podkreślenia charakteru obiektu, projektanci założyli użycie jasnych srebrzystych barw, które skontrastowano jedynym ciemnym elementem, jakim jest daszek nad wejściem i kawiarnia. Zabieg ten akcentuje wejście do budynku.

Parterowy pawilon kawiarni wraz z budynkiem przychodni stanowią jedna całość od frontu, a jednocześnie przesłaniają istniejący budynek stacji transformatorowej. Inny charakter ma wewnętrzna elewacja, wschodnio-południowa, od strony budynków technicznych Centrum Onkologii. Jest to płaszczyzna podzielona otworami na okna, których rozmiar i liczba ściśle odpowiada funkcji pomieszczeń we wnętrzu."

źródło: APA Kuryłowicz & Associates

 

ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ >>


 

Zobacz także:


Maggie`s Cancer Center


Projekty Stefana Kuryłowicza


Profesor Stefan Kuryłowicz nie żyje

Skomentuj:

Centrum Profilaktyki Onkologicznej na Ursynowie [proj. Kuryłowicz & Associates]