Nowoczesna stodoła w Poznaniu. Dom wygląda, jakby stał tu od zawsze

mat. architektów/red. WG

Pokryty nieimpregnowanym drewnem dom POZ_7 w Poznaniu, z czasem coraz bardziej będzie wtapiał się w okoliczny krajobraz.

Nowoczesna stodoła. Dom POZ_7 w Poznaniu. Proj. PL.architekci
Nowoczesna stodoła. Dom POZ_7 w Poznaniu. Proj. PL.architekci
Fot. Tom Kurek

Zespół z pracowni PL.architekci stanął przed zadaniem zaprojektowania domu w formie nowoczesnej stodoły, która wtopi się w okoliczny krajobraz. Obiekt miał wyglądać, jakby stał tu już dłuższy czas. Inwestor ma słabość do drewna - docenia jego naturalne walory. Drewno starzeje się, pęka, zmienia kolor, coraz bardziej wtapia się w otoczenie - nic więc dziwnego, że w tym projekcie drewno zagrało pierwsze skrzypce.

Główna bryła budynku to przykryta dwuspadowym dachem otwarta przestrzeń z widoczną więźbą dachową. Dach wychodzi poza ściany szczytowe – od zachodu tworząc zadaszenie tarasu. Ściany szczytowe są w całości przeszklone – zapewniając cały czas kontakt z otoczeniem. Cała bryła obłożona jest modrzewiem syberyjskim bez żadnej impregnacji – drewno patynuje, dzięki czemu budynek wrasta w okolicę.

 

Biegnące przez niemal całą długość domu okno kadruje krajobraz – rama zewnętrzna z włókno-cementu ma swe odbicie także i wewnątrz – co jeszcze bardziej podkreśla kadr za oknem. Dodatkowo od strony południowej dzięki podwójnym przeszkleniom stworzono rodzaj szklarni dla kaktusów, które zbiera inwestorka. Cały budynek został pokryty okładziną z naturalnego modrzewia w układzie ażurowym. Wewnątrz we wszystkich pomieszczaniach położono deski jesionowe o szerokości niemal całego domu. I mimo że niektóre pękają - dodają charakteru całemu wnętrzu.

Inwestorka kocha nie tylko konie (stąd przydomowy wybieg), ale również naturalny krajobraz – dlatego też projekt otoczenia w minimalnym stopniu ingeruje w to – co zastane. Nie ma tu wystrzyżonego trawnika – a jest naturalna łąka. Nie ma kostki – a jest podjazd z bruku porośnięty trawą.

----

Dom POZ_7 | POZNAŃ

Projekt: PL.architekci | www.plarchitekci.pl | www.facebook.com/plarchitekci
Autorzy: PL.architekci, architekci Bartłomiej Bajon, Katarzyna Cynka współpraca: Patrycja Dembowy, Bartosz Stanek
Architektura wnętrz: PL.architekci
Architektura krajobrazu: PL.architekci,
Konstrukcja: Pracownia Projektowa Jacek Kryske
Powierzchnia użytkowa: 225m2
Projekt: 2016
Realizacja: 2016 - 2019
Zdjęcia: Tom Kurek

Skomentuj:

Nowoczesna stodoła w Poznaniu. Dom wygląda, jakby stał tu od zawsze