Bombaj Masala Tapas & Bar w Centrum Praskim Koneser. Sufit wykonano z ponad 1760 miedzianych rur

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Wnętrze restauracji Bombaj Masala Praga Tapas & Bar to nowa realizacja biura A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski. Elegancko zaprojektowana przestrzeń nawiązuje do estetyki indyjskiej, ale we współczesnej formie

Restauracja Bombaj Masala - widok na salę główną i pokój dla dzieci. Proj. A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski
Restauracja Bombaj Masala - widok na salę główną i pokój dla dzieci. Proj. A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski
Fot. Dariusz Majgier

Restauracja mieści się w zabytkowej części Centrum Praskiego Koneser, w budynku B, czyli dawnej butelkowni.  Do projektu wnętrz Bombaj Masala projektanci z pracowni A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski podeszli z dużym entuzjazmem - łączy on zabytkową tkankę z nowoczesnością, co zawsze jest dużym wyzwaniem.

Gdy myślimy o Indiach nasuwa nam się jedno skojarzenie – wyraziste smaki, wielobarwne tkaniny i metalowe ozdoby. Smak i kolor Indii zamknięty w koncepcji aranżacji wnętrz to był nasz cel

- mówią architekci z pracowni A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski.
Restauracja Bombaj Masala - widok na bar i salę główną. Proj. A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski
Restauracja Bombaj Masala - widok na bar i salę główną. Proj. A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski
Fot. Dariusz Majgier

Wnętrze restauracji tworzą trzy główne przestrzenie dla gości – sala główna, vip room oraz pokój dla dzieci. Istotnym elementem przestrzennym wnętrza jest kuchnia widoczna od strony sali głównej, tak, by goście restauracji mogli przyglądać się daniom przyrządzanym przez kucharzy.

Ściany w lokalu w dużej mierze to oryginalnie zachowana cegła, poddana odnowieniu i zaimpregnowana. Pozostałe ściany wykonane są w tynku betonowym dekoracyjnym, stanowiącym delikatne tło dla wyrazistych dekoracji. Posadzka składa się z 6 kolorów drewna przemieszanych ze sobą, tak by tworzyć wielobarwny melanż. Sufit z ponad 1760 miedzianych rur zawieszonych na różnej wysokości jest najbardziej wyrazistym elementem wnętrza, nadającym mu połyskliwy, indyjski charakter. Z jednej strony bardzo ozdobny, a jednocześnie będący nienachalnym tłem dla aranżacji lokalu. Jego krzywizna jest wyznaczona parametrycznie, z uwzględnieniem instalacji budynku, wysokości okien oraz rozmieszczenia słupów na sali.

W lokalu można zająć wygodne miejsce na siedziskach rozmieszczonych wzdłuż ścian od strony wejścia do lokalu. Kolorystyka siedzisk kontrastuje z kolorytem cegły oraz betonu, nawiązując jednocześnie do wyrazistych kolorów tkanin Indii.
Do wnętrza restauracji zostały również na specjalne zamówienie namalowane grafiki, nawiązujące do symboli Indii, w intensywnych, żywych kolorach, które dodatkowo podkreślają wielobarwność wyposażenia oraz estetykę Indii.

Projekt został rozpoczęty w lutym 2017 roku, a jego realizacja zakończyła się w marcu 2019 roku

Restauracja Bombaj Masala - widok salę główną i kuchnię. Proj. A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski
Restauracja Bombaj Masala - widok salę główną i kuchnię. Proj. A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski
Fot. Dariusz Majgier

Skomentuj:

Bombaj Masala Tapas & Bar w Centrum Praskim Koneser. Sufit wykonano z ponad 1760 miedzianych rur