Jest duże i kolorowe. Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej

red

Obiekt niedawno rozbudowano. Elewacja nowej części zaskoczyła mieszkańców. Budynek jest finalistą plebiscytu MAKABRYŁA ROKU 2014

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej
Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej
fot. Szymon Brzozowski

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej to obiekt, który jest potrzebny miastu i całemu regionowi. Jednak podczas rozbudowy gmachu dość niefortunnie dobrano kolorystykę jego elewacji. Mieszkańcy Lublina i internauci określają budynek mianem "koszmarku", "gargamela" i "nowotwora".

Bryła budynku z kolorową elewacją dość agresywnie próbuje wpisać się w panoramę miasta. Działka, na której stanął sprawia, że ten wydaje się być dużo większy niż w rzeczywistości.

Dziennikarze z lubelskiej Gazety Wyborczej ustalili, że według pierwszych planów elewacja widziana od strony centrum miała być zupełnie inna. Zamiast żółtego i pomarańczowego koloru zdobić ją miało szkło i lekkie, aluminiowe panele. Taki wygląd zapisany był w projekcie budowlanym. Jednak podczas budowy zdecydowano, że elewacja musi zostać zmieniona na dużo tańszą.

Wyglądu elewacji broni Elżbieta Starosławska, szefowa szpitala. W przesłanym lubelskiej Gazecie mailu napisała, że budynek "jest dobrze wyeksponowany dzięki kolorystyce, a tym samym każdy mieszkaniec Lublina z łatwością wskaże miejsce lokalizacji naszego Centrum". Dodatkowo wyjaśniła, że kolorystyka jest elementem projektu, który został opracowany przez Mostostal Warszawa.

Powszechnie wiadomym jest, że optymistyczne i żywe kolory nastrajają optymistycznie i budzą energię, a w leczeniu naszych pacjentów jednym z istotnych elementów terapii jest obudzenie w pacjencie woli walki z chorobą" - napisała dziennikarzom z lubelskiej Gazety dyrektor Starosławska.

Z kolei zapytany o wygląd elewacji Stefan Głaz, jeden z autorów projektu Centrum Onkologii tłumaczy, że decyzja w tej sprawie należała do inwestora oraz, że kolorowa elewacja tynkowa zamiast proponowanych wcześniej paneli jest opcją oszczędnościową.

Oczywiście, że wolałbym elewację z panelami, ale nie było na to szans. A gdy miałem wybór czy budować ten potrzebny dla ludzi szpital czy walczyć o elewację to decyzja była oczywista - mówił Stefan Głaz.

Na Facebooku już pojawiła się strona "Przemalujmy Centrum Onkologii w Lublinie". Mamy nadzieję, że ich inicjatywa osiągnie sukces i elewacja budynku ulegnie zmianie.

Skomentuj:

Jest duże i kolorowe. Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej