Zoom Natury w Janowie Lubelskim. Jedyne takie miejsce w Polsce

Park Rekreacyjny Zoom Natury w Janowie Lubelskim

Park Rekreacyjny Zoom Natury w Janowie Lubelskim (źródło: Nizio Design International)

Park Rekreacyjny Zoom Natury to miejsce, w którym architektura współgra z przyrodą.

Park Rekreacyjny Zoom Natury znajduje się w Janowie Lubelskim. Stanowi on interaktywne centrum nauki oraz rekreacji, które dedykowane jest środowisku naturalnemu i ekologii. W sumie kompleks składa się z sześciu obiektów, w których znalazły się między innymi nowoczesne laboratoria i multimedialne ekspozycje. Ich projekt powstał w pracowni Nizio Design International.

Park zajmuje obszar ponad 10 hektarów. Warszawska pracownie Nizio Design International zaprojektowała wszystkie budynki, elementy małej architektury i ekspozycję.

Na terenie kompleksu udało się połączyć architekturę z ekologią. Usytuowano tu szereg obiektów, między innymi jednokondygnacyjne pawilony, które służą do celów administracyjnych i ekspozycyjnych, jak również wieżę widokową i most pieszo-rowerowy. Klasyczne żelbetowe konstrukcje budynków wykończono naturalnymi materiałami, oraz takimi, które pochodzą z odzysku.

W budynkach znalazły się proekologiczne rozwiązania, wśród nich wymienić można pompy ciepła oraz panele solarne i fotowoltaiczne.

Pompy ciepła służą do ogrzewania wszystkich obiektów i pozwalają na ograniczenie spalania surowców takich, jak gaz czy oleje opałowe. Dzięki panelom solarnymi i fotowoltaicznym możliwe jest podgrzewanie wody wykorzystywanej w pomieszczeniach sanitarnych - opisują autorzy projektu.

Jeden z obiektów posiada charakterystyczną, żelbetową konstrukcję, która ma symbolizować las. Jest on swoistą bramą wejściową do Zoomu Natury. Budynek ten zlokalizowany jest na początku głównego ciągu pieszego i wprowadza zwiedzających w przestrzeń Parku. Znalazły się w nim pomieszczenia biurowe i sanitarne, punkt sprzedaży biletów i pamiątek. Na elewacji budynku zastosowano gabiony w postaci stalowych siatek. Wewnątrz umieszczono naturalne lokalne materiały - kamienie i pnie różnych gatunków drzew.

Ta umowna „brama” prowadzi zwiedzających wprost do serca Zoomu Natury, czyli na Plac Energii. Na nim przecinają się wszystkie ścieżki zwiedzania obiektu. W tym miejscu energia generowana przy użyciu siły mięśni zwiedzających, którzy uruchamiają interaktywne rzeźby-maszyny ustawione na Placu. Poruszając i bawiąc się elementami wentylatora, Archimedesa, maszyny sprężynowej czy sprężarki zwiedzający dowiedzą się jak energia kinetyczna przekształca się w dźwięk lub energię elektryczną. To miejsce dedykowane zabawie i nauce, fizyce i mechanice. Tutaj ulokowane są również podświetlane fontanny wbudowane w płytę placu.

Laboratorium główne Zoomu Natury to najważniejsza merytorycznie część Parku Rekreacyjnego. To charakterystyczny wcinający się w krajobraz budynek o powierzchni całkowitej 407 m kw. Jego ściany sprawiają wrażenie wyrastających z ziemi. Ma on konstrukcję, która pozwala na to, by elewacja całkowicie „zespoliła się” z otaczającą ją zielenią, dzięki pnączom, jakie ją pokryją.

Z centralnym laboratorium sąsiadują trzy bliźniacze pawilony ekspozycyjne. Ich kształt przywodzi na myśl gąsienice. Również te budynki wykończone zostały naturalnymi materiałami.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Park Rekreacyjny Zoom Natury w Janowie Lubelskimźródło: Nizio Design International

Zwieńczeniem kompleksu jest 11-metrowej wysokości wieża edukacyjna. Na terenie Zoomu Natury korzystać można ze ścieżek rowerowych, siłowni na świeżym powietrzu i bulodromu, a także unikatowego w skali kraju Parku Linowego oraz powydmowej, półkilometrowej plaży.

Chcieliśmy stworzyć nowoczesny obiekt, w którym zabawie i rekreacji towarzyszy nauka, zdobywanie wiedzy o bogactwie przyrody. Kubatury zostały zaprojektowane tak, by nie dominowały nad otoczeniem. Sprawiają wrażenie wtopionych i scalonych z niezwykłym naturalnym krajobrazem okalającym wody Zalewu Janowskiego. Ideą było wykorzystanie potencjału i kontekstu miejsca, które jest całkowicie zanurzone w naturze, przyjazne jej i zwiedzającym - mówi Mirosław Nizio, szef pracowni Nizio Design International.

Otwarcie Parku nastąpi 12 czerwca.

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
  • Szkoły - kolaż Nowe polskie szkoły. Zdziwicie się, jakie są ładne [PRZEGLĄD]
  • Tak będzie wyglądać łódzkie Orientarium Azja w Łodzi. W łódzkim zoo powstanie Orientarium
  • Pawilon Polski na Expo 2015 w Mediolanie Polski pawilon na EXPO 2015. Jak prezentujemy się wśród innych państw? [ZDJĘCIA]
Komentarze (10)
Zoom Natury w Janowie Lubelskim. Jedyne takie miejsce w Polsce
Zaloguj się
  • Gość: michal

    Oceniono 10 razy 6

    "Interaktywne centrum nauki oraz rekreacji, które dedykowane jest środowisku naturalnemu i ekologii", więc do jego wykonania ścięto setki drzew na żaluzje, daszki, podesty, a resztę szczelnie pokryto gustownym betonem. Nice try.

  • Gość: Gść

    Oceniono 9 razy 5

    Ta wieża widokowa, oddaje widok na konary drzew. xD Nic więcej. Pozdrawiam.

  • Gość: gościu

    Oceniono 3 razy 3

    Niestety wykonanie dosyć zawodzi, już próchnieje drewno niezabezpieczone, a szkoda bo miejsce piękne. Chociaż i tak miastu przydałyby się inne inwestycje gwarantujące rozwój i pozostanie w nim młodych osób. Dla turystów jak najbardziej ok :)

  • Gość: cece

    Oceniono 5 razy 3

    Sporo fajnych elementów i na pewno miło spędza się tam czas, ale ta wieża widokowa jest trochę przerażająca

  • Gość: jb777

    Oceniono 10 razy 2

    A domy muszą mieć skośne dachy bo sobie tak zapisali w lokalnym planie ... Bo burmistrzowi podobają się domy ze skośnymi dachami .... K ... a to tak jakby kazali mi żenić się z brunetką a nie np rudą ...

  • Gość: sile

    Oceniono 4 razy 2

    Super projekt, ale wieża z nagiego betonu będzie za 20 lat wyglądać mocno nieciekawie.

  • milewidziany

    Oceniono 1 raz 1

    Widzę tu kilka błędów projektowych. Wieża widokowa nie pasująca do tego miejsca, wręcz przytłaczająca. Ścieżka z betonowej kostki brukowej poprowadzona prosto, jak po sznurku, co daje nieprzyjemny efekt sztuczności i wielkomiejskiego sznytu, niepotrzebnego tutaj. I kilka innych drobiazgów. W każdym razie lepiej to wygląda o zmroku.

  • h2o_wp

    Oceniono 6 razy 0

    Wam ktoś płaci za pochlebne komentarze tych budowlanych pasztetów? - bo ciężko uwierzyć, że tak sami z siebie dajecie pozytywne opinie... Druga opcja to bycie ślepym...

  • Gość: matryca

    Oceniono 8 razy -2

    Gratuluję projektu. Miejsce naprawdę warte odwiedzenia. Trochę kłują w oczy pewne "niedociągnięcia wykonawcze", ale koncepcja architektoniczna i tak wygrywa. Obiekty świetnie wpisane w teren, zastosowane materiały,dużo ciekawostek przyrodniczych ukrytych w różnych miejscach... dla dzieci i dla dorosłych. Oby więcej takich miejsc w Polsce! Można? Można!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX