Dom X pod Warszawą

Kamil Białas

Budynek zaprojektowano dla rodziny prowadzącej aktywny tryb życia

1 z 14Budynek z drewnianymi panelami
źródło: STOPROCENT Architekci
2 z 14Budynek z drewnianymi panelami
źródło: STOPROCENT Architekci
3 z 14Budynek z drewnianymi panelami
źródło: STOPROCENT Architekci
4 z 14Budynek z drewnianymi panelami
źródło: STOPROCENT Architekci
5 z 14Budynek z drugą wersją elewacji z panelami ażurowymi
źródło: STOPROCENT Architekci
6 z 14Budynek z drugą wersją elewacji z panelami ażurowymi
źródło: STOPROCENT Architekci
7 z 14Budynek z drugą wersją elewacji z panelami ażurowymi
źródło: STOPROCENT Architekci
8 z 14Budynek z drugą wersją elewacji z panelami ażurowymi
źródło: STOPROCENT Architekci
9 z 14Makieta
źródło: STOPROCENT Architekci
10 z 14Makieta
źródło: STOPROCENT Architekci
11 z 14Rzut parteru
źródło: STOPROCENT Architekci
12 z 14Rzut piętra
źródło: STOPROCENT Architekci
13 z 14Dom X - rzut piwnicy
źródło: STOPROCENT Architekci
14 z 14Dom X
źródło: STOPROCENT Architekci

Przygotowując projekt jednorodzinnego domu, architekci z biura STOPROCENT Architekci odbyli razem z klientem kilka spotkań, podczas których analizowali i omawiali różne projekty domów z całego świata.

Chodziło o to by z jednej strony poszerzyć horyzonty projektowe a z drugiej strony umożliwić lepsze poznanie potrzeb klienta i jego rodziny - tłumaczą projektanci.

Dzięki tym spotkaniom udało się ustalić czego klient najbardziej potrzebuje. Dom X ma być nie tylko wygodnym miejscem do życia, ale także umożliwiać każdemu z członków rodziny spełnianie swoich pasji. Dlatego budynek zyskał dodatkowe miejsce, w którym można przechowywać sprzęt do nurkowania, deski surfingowe, quad, motory, narty, rowery i rolki.

Działka, na której ma stanąć budynek położona jest w gęstym lesie pod Warszawą. Architekci tak osadzili budynek, aby ten otwierał się na południowe światło i wpisał się w urbanistyczny kontekst okolicy.

Na parterze, przy ogromnym, ciągnącym się przez całą długość budynku oknie, zlokalizowano strefę dzienną: kuchnię, jadalnię, salon i bibliotekę. Z tej części budynku można szybko dostać się do ogrodu. Dodatkowo na parterze zaprojektowano garaż na trzy samochody i część sprzętu sportowego.

Budynek z drewnianymi panelamiźródło: STOPROCENT Architekci

Na piętrze znalazły się sypialnie, garderoby i łazienki wszystkich domowników oraz małe biuro. W części podziemnej zaplanowano powstanie pomieszczenia, które w zależności od potrzeby może być wykorzystywane do organizowania uroczystości. Przestrzeń ta może być także zaaranżowana na siłownię, pokój audio-wideo lub pełnić inną funkcję.

Elewacje parteru zaprojektowano z okładzin wentylowanych, piętro natomiast wykończono profilowanymi deskami elewacyjnymi z modrzewia.

Skomentuj:

Dom X pod Warszawą