Gdański dom przy ruchliwej drodze. Cichy i energooszczędny

red

Zadanie, przed którym stanęli architekci, to tak zaprojektować budynek, aby jak najbardziej zniwelować negatywny wpływ ruchliwej drogi, przy której położona jest działka przeznaczona pod dom jednorodzinny. Jak sprawić aby mimo niedogodnego sąsiedztwa w domu i w ogrodzie było cicho i spokojnie?

Dom w Gdańsku
Pracownia Architektoniczna MIDI

Stosunkowo nieduża działka, na której architekci z Pracowni Architektonicznej MIDI zaprojektowali posiada dojazd od północno-wschodniej strony z dość ruchliwej drogi. Spore natężenie ruchu powoduje powstawanie hałasu, co przyczynia się do zmniejszenia komfortu sąsiednich nieruchomości.

Aby jak najbardziej zniwelować wpływ uciążliwego sąsiedztwa dom został ustawiony prostopadle do drogi, a frontowa ściana szczytowa została zaprojektowana bez okien. Poza głównym korpusem budynku zlokalizowany został garaż, który usytuowany maksymalnie blisko drogi stanowi barierę dla hałasu dla znajdującego się w głębi działki ogrodu. Takie umiejscowienie budynku powoduje także większą intymność w prywatnej części działki niewidocznej od strony ulicy.

Główne wejście do budynku zostało zaprojektowane w postaci lekkiego łącznika pomiędzy budynkiem mieszkalnym i garażem. Spełnia on funkcję pierwszego wiatrołapu zapobiegając stratom ciepła i wnikaniu hałasu do wnętrza budynku. Jego zalety zapewne będą docenione także zimą, ułatwiając bezproblemowe i komfortowe dotarcie do garażu. Przeszklona tylna ściana łącznika otwiera widoki na ogród i zapobiega klaustrofobicznym odczuciom po wejściu do budynku. Daje też kontrolę nad osobami wchodzącymi do budynku podczas gdy wszyscy domownicy znajdują się na tarasie lub w ogrodzie.

Na parterze zlokalizowana została strefa gościnna - sypialnia z niedużą łazienką, a także część dzienna składająca z kuchni, jadalni i salonu. Strop nad salonem został podniesiony dzięki czemu pomieszczenie wydaje się jeszcze bardziej przestronne.

Pierwsze piętro to trzy sypialnie i duża łazienka z wydzieloną pralnią. komunikacja pierwszego piętra otwiera się na znajdujący się na parterze salon.

Elewacje budynku zostały zaprojektowane z prostych materiałów, jednak w zestawieniu z prostą bryłą wyglądają elegancko i nowocześnie. Na ścianach budynku znajdziemy biały tynk, modrzewiowe drewno, zaś pierwsze piętro i dach zostały zaprojektowane jako wykończone grafitowym Euronitem, z którym koresponduje kolor stolarki okiennej oraz detale budynku - barierka na tarasie zlokalizowanym na dachu garażu oraz ruszt umożliwiający zacienianie tarasu przed budynkiem, który spełnia funkcję letniej jadalni.

Skomentuj:

Gdański dom przy ruchliwej drodze. Cichy i energooszczędny