Bryła plus wnętrza w jednym projekcie. Dom jednorodzinny na skraju lasu [GDYNIA]

red

Działka na skraju lasu i projekt opracowany wspólnie przez architekta i architekta wnętrz. Takie zestawienie musiało dać świetny rezultat. Współpraca już na etapie projektowym pozwoliła uniknąć szeregu problemów, które mogą mieć miejsce w momencie, gdy projektant wnętrz dostaje za zadanie zaprojektowanie wystroju gotowego budynku.

Dom w Gdyni
Dom w Gdyni
Marek + Sikora Architektura Domy z wnętrzem

Inwestorzy gdyńskiego domu marzyli o pięknym i funkcjonalnym projekcie, który będzie spełniał ich oczekiwania wobec wymarzonego lokum. Wśród swoich oczekiwań wymieniali jedną wspólną przestrzeń dzienna z połączonym salonem, kuchnią i jadalnią, schody otwarte na cześć dzienną i wydzieloną część dla rodziców z osobna łazienką.

Zaprojektowanie idealnego domu powierzyli pracowni Marek + Sikora Architektura tworzonej przez architekta Andrzeja Marka (Manifest Architektura) i architekta wnętrz Jana Sikorę (Sikora Wnętrza). Pracownia Sikora Wnętrza ma na swoim koncie m.in. metamorfozę wnętrz dworca kolejowego w Rumii, która zajęła drugie miejsce w plebiscycie na Bryłę Roku 2014.

Takie połączenie sił musiało dać znakomity efekt. Bryła zaprojektowanego budynku została zlokalizowana stosunkowo blisko drogi, aby wygospodarować jak największą część działki przeznaczoną na prywatny ogród sąsiadujący z lasem. Od strony drogi zaprojektowano pełną ścianę jedynie z drzwiami wejściowymi i wjazdem do garażu. Wszystkie pomieszczenia otwierają się przez duże przeszklenia na wnętrze działki i znajdujący się za nią las. Do leśnego charakteru okolicy nawiązuje drewniana elewacja budynku połączona z metalicznymi szarościami dodającymi bryle nowoczesności. Całość to wzajemna gra przenikania się pełnych, otwartych i ażurowych płaszczyzn tworzących ściany. Drewno znalazło się także we wnętrzu - stanowi jeden z materiałów wykończeniowych, ale znajdziemy tu też elementy wyjęte prosto z lasu, jak chociażby kawowy stolik w formie okrągłego pnia dużego drzewa.

We wnętrzu najważniejszą przestrzenią jest strefa dzienna zaprojektowana zgodnie z życzeniem inwestorów jako połączony salon, jadalnia oraz kuchnia. Większa część tego wspólnego pomieszczenia ma podwójną wysokość, dzięki czemu środek jest jasny i przestrzenny. W części tej zlokalizowana została też lekka ażurowa klatka schodowa prowadząca na pierwsze piętro budynku, gdzie znajdują się dziecięce sypialnie oraz łazienka. Część przewidziana dla rodziców - gabinet, sypialnia i osobna łazienka została zaprojektowana w postaci bocznego skrzydła budynku połączonego z główną częścią budynku za pomocą szklanego łącznika, który rozbija bryłę na mniejsze elementy.

Współpraca architekta i architekta wnętrz już na etapie projektowym pozwoliła skrócić czas przygotowania projektu i już na wstępnym etapie rozwiązać wiele potencjalnych konfliktów. Wspólny projekt daje dużo większe możliwości i umożliwia wprowadzanie bieżących korekt w bryle budynku, które na późniejszym etapie mogą być kłopotliwe, lub wręcz niemożliwe do wykonania. Takie projektowanie daje też możliwość skomponowania materiałów elewacyjnych i tych, znajdujących się wewnątrz budynku. W projekcie gdyńskiego domu znajduje to np. wyraz w postaci naturalnego kamienia, który zastosowany i wewnątrz i na zewnątrz budynku tworzy wrażenie wzajemnego przenikania się przestrzeni i kontynuacji pomieszczeń mieszkalnych w przestrzeni ogrodu (mur osłaniający taras od sąsiedniej działki i ściany w przestrzeni dziennej budynku).

ZOBACZ WIZUALIZACJE>>>

Skomentuj:

Bryła plus wnętrza w jednym projekcie. Dom jednorodzinny na skraju lasu [GDYNIA]