Ciekawe rozwiązania architektoniczne w siedzibie agencji reklamowej Scholz & Friends

W warszawskiej agencji reklamowej Scholz & Friends zmieniło się podejście do wspólnej pracy. Tradycyjne zespoły kreatywne, zwykle wyznaczane jako odrębne grupy, ewoluowały w kierunku bardziej elastycznej organizacji - członkowie zespołu mogą swobodnie poruszać się pomiędzy otwartymi i nieprzydzielonymi miejscami. Udało się tego dokonać dzięki ciekawym rozwiązaniom architektonicznym stworzonym przez pracownię projektową KOS.

Podział i pionowa hierarchia zostały usunięte

Architekci z pracowni projektowej KOS stwierdzili, że aby środowisko pracy działało płynnie i współpracowało ze sobą, wszystkie przestrzenne elementy sugerujące podział i pionową hierarchię muszą zostać usunięte i zastąpione poziomą, egalitarną konfiguracją przestrzenną, gdzie wszyscy członkowie zespołu kreatywnego - od recepcjonistów, asystentów wykonawczych, projektantów, grafików, personelu obsługi klienta, copywriterów po dyrektorów kreatywnych - będą siedzieli przy jednym stole.

Długie stanowisko z widokiem na miasto

Poszczególne miejsca pracy zostały zastąpione długim stanowiskiem z widokiem na miasto, które zachęca do pracy wspólnej lub solowej. Dzięki temu pracownicy mogą szybko przełamywać bariery między sobą oraz w bardziej efektywny sposób działać na rzecz klientów.

Kształt stołu przeznaczony dla większych spotkań grupowych

Pod względem architektonicznym długi stół "przedziera się" przez przestrzeń, w której zespoły mogą się zbierać i pracować przy "biurku". Kształt stołu umożliwia organizowanie większych spotkań grupowych i sesji burzy mózgów.

Akustyka otwartej przestrzeni

Akustyka jest ważnym zagadnieniem w planowaniu otwartej przestrzeni. W przypadku biur Scholz & Friends zastosowano rozpylane sufity piankowe i akustyczne ściany działowe w celu złagodzenia przenoszenia dźwięku i utrzymania komfortu akustycznego. Zamiast rozwiązać ten problem za pomocą generycznych akustycznych płyt sufitowych lub przegród, elementy służące poprawie akustyki zostały zintegrowane z wewnętrzną architekturą pomieszczenia.

Akustyczne panele ścienne

Aby wewnętrzne ściany miały swój rytm, akustyczne panele ścienne zostały ułożone w pasiasty wzór reliefowy. Akustyczny sufit natryskowy jest monolityczny i w niektórych przypadkach obejmuje cały sprzęt mechaniczny.

Kontrast i jedność kompozycyjna

Ostatecznie, uderzenia koloru zostały dodane do Przestrzeń wsparcia, taka jak: drukarnie, sale konferencyjne, kuchnia itp. mają akcenty kolorystyczne. Drzwi prowadzące do tych przestrzeni zostały usunięte, aby zapewnić większe poczucie jedności kompozycyjnej.

Więcej o:
Komentarze (3)
Ciekawe rozwiązania architektoniczne w siedzibie agencji reklamowej Scholz & Friends
Zaloguj się
  • avida

    Oceniono 9 razy 5

    CHRYSTE.....architekt płakał jak projektował. To jest dramat jakiś a nie jedność kompozycyjna. Paskudne rozmyte pastele, paskudne meble, pieprznik na suficie. Nawet rośliny wyglądają na smutne będąc zmuszone do nędznej wegetacji na szarych korporacyjnych biurkach. Rozumiem reklamę firmy i projektanta ale miejcie trochę samokrytyki i spójrzcie na to co zamieszczacie.

  • palmera86

    Oceniono 1 raz 1

    Koszmar introwertyka. Dodam, że większość grafików, to ludzie introwertyczni. Potrzebują spokoju w pracy a nie krzyczących obok PMów ...

  • wisefox

    Oceniono 1 raz -1

    Interesujący projekt - surowe szarości z bebechami pod sufitem dobrze ze sobą grają! Ciekawe jak realizacja wygląda w rzeczywistości, bo jednak wizualizacje nie powinny być punktem odniesienia...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX