Architektura w małej skali. Kurnik "Kana Talo"

Redakcja Pressland/ WG/JB

Kana to po fińsku kura, talo - dom. Architekci z londyńskiego biura Chan Brisco stworzyli drewniany kurnik, który miał przypominać tradycyjne fińskie chaty.

Kurnik projektu Chan Brisco Architects
fot. Chan Brisco Architects

Kurnik „Kana Talo” to dopełnienie gospodarstwa letniskowego znajdującego się na południowym brzegu jeziora Porovesi w środkowej Finlandii. Nietypowej realizacji architektonicznej podjęło się studio Chan Brisco z Londynu.Celem było zaprojektowanie „domu” dla ośmiu kur, które towarzyszą właścicielom podczas wakacji. Projektanci zainspirowali się już istniejącymi w okolicy klasycznymi fińskimi budynkami z bali: domem letniskowym, sauną, warsztatem i składzikiem na drewno.

Chociaż projekt to w istocie małe przedsięwzięcie, poświęciliśmy sporo czasu na zapoznanie się z lokalnym, silnie zakorzenionym w kulturze tradycyjnym budownictwem.

- wyjaśniają architekci Thom Brisco i Nicola Chan.

Wznoszenie z chat z prostych i długich sosnowych bali układanych jedna na drugiej jest powszechne w krajach nordyckich od stuleci. Charakterystycznym rozwiązaniem dla tego regionu jest też umieszczanie budynków na głazach, dzięki czemu lewitują kilkadziesiąt cm nad ziemią. Projektanci chcieli uhonorować obie te tradycje w małej skali, dodając od siebie jedynie kilka detali..

Kurnik projektu Chan Brisco Architects
Kurnik projektu Chan Brisco Architects
fot. Chan Brisco Architect

Umieszczenie kurnika na granitowych głazach to rozwiązanie stricte funkcjonalne - „chatka” dzięki temu nie dotyka podmokłego gruntu i zapewnia schronienie dla niektórych gatunków ptaków, które lubią spać na ziemi

„Kana Talo” wybudowano z belek sosnowych, ułożonych pionowo jedno na drugiej i zachodzących na siebie na rogach obiektu. Od frontu znalazło się wejście do środka. Prowadzą do niego schodki wyciętych w dużej kłodzie. Z tyłu umieszczono większe drzwi, które umożliwiają zebranie jaj albo posprzątanie wnętrza. Uchwyty wykonano z drewna brzozowego. Zostały ręcznie one przeszlifowane, a następnie wykończone matową bejcą. W ścianach wywiercono także kilka otworów, które zapewniają przepływ powietrza i zapobiegają nadmiernemu podwyższaniu się temperatury wewnątrz.

Kurnik projektu Chan Brisco Architects.
Kurnik projektu Chan Brisco Architects.
Rys. Chan Brisco Architects

Skomentuj:

Architektura w małej skali. Kurnik "Kana Talo"