Metamorfoza willi Neumanna w Gliwicach

red

Projekt rewitalizacji willi Neumanna w Gliwicach powstał w pracowni Zalewski Architecture Group. Pomysł pomalowania na biało całego budynku pozwolił zachować oryginalną bryłę wilii, jednocześnie zbliżyć ją do nowoczesnych, abstrakcyjnych realizacji. Obok odnowionego budynku powstanie pawilon biurowy zaprojektowany na planie elipsy i obłożony refleksyjnym szkłem. Zastosowane rozwiązanie ma uczynić nowoczesną formę niemalże transparentną, ponieważ przeszklona elewacja odbije parkową zieleń.

Metamorfoza Willi Neumanna w Gliwicach
Zalewski Architecture Group

Willa Neumanna w Gliwicach powstała w 1926 r. Przez prawie 20 lat obiekt pełnił funkcję prywatnej rezydencji Arthura Neumanna. Po II wojnie światowej w budynku utworzono sanatorium dla studentów Politechniki Śląskiej. W późniejszych latach działało w nim przedszkole. Do 2009 r. willa była siedzibą Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej.W 2010 r. budynek przejęło Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Gliwicach, które postanowiło obiekt gruntownie wyremontować i w środku urządzić biura.

Projektanci z Zalewski Architecture Group tak opowiadają o kierunku obranym przy rewitalizacji willi Neumanna:

 

Za istotną wartość uznaliśmy autentyczność historycznego budynku i jego parkowego położenia. Zależało nam na tym, aby w czytelny sposób zasugerować architektoniczną ingerencję w zastany kontekst, projektując współcześnie oraz z myślą o przyszłości, mając na uwadze nowoczesną firmę, jaką jest gliwickie PWiK.

Nie jest to jednak łatwe w przypadku tradycyjnej formy willi, bez istotnej zmiany jej bryły. Aby tego uniknąć architekci zdecydowali się na działanie odwrotne - postanowili uwypuklić historyczną formę poprzez zastosowanie koloru - w tym wypadku bieli. Białe jest więc wszystko - także dach i wnętrza, co powoduje, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle. Taki zabieg komunikuje współczesną koncepcję przebudowy. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt.

Otoczenie budynku, także zostało zaprojektowane w taki sposób, aby zachować charakter parku. Nawet na parkingu zachowano istniejące drzewa i zastosowano organiczne formy.

W najbliższej przyszłości powstanie budynek biurowy dla Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Gliwicach. Elewację nowego pawilonu będzie stanowić szklana ściana kurtynowa z podziałami, które nawiązują wysokością do wysokości kondygnacji historycznej części budynku. Szkło będzie odbijać otoczenie, co sprawi wrażenie dematerializacji nowoczesnego biurowca. Zamiast wyraźnej bryły szkło będzie odbijać otaczającą zieleń.Przygotowując projekt architekci chcieli stworzyć lekki obiekt, który dobrze wpisze się w parkowy charakter posesji.

 Projekt rewitalizacji willi Neumanna otrzymał II nagrodę w kategorii Rewitalizacja w konkursie Eurobuild Awards w Architekturze 2016. 

ZOBACZ ZDJĘCIA WILLI  >>>

Skomentuj:

Metamorfoza willi Neumanna w Gliwicach