Polska kopalnia zmieniona w muzeum otrzymała międzynarodową nagrodę

red

Polska pracownia Nizio Design International podczas tegorocznej londyńskiej gali European Property Awards zdobyła aż dwie nagrody. Jury przyznało pracowni nagrodę za realizację Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia oraz najwyższe wyróżnienie za projekt Zoom Natury.

Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia w Wałbrzychu
Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia w Wałbrzychu
Nizio Design International

Dawnej kopalni "Julia" w Wałbrzychu została zamknięta w latach 90-tych ubiegłego wieku. Szczęśliwie kompleks dostał szansę na dalsze życie. W pokopalnianych budynkach, których część pochodzi jeszcze z XIX wieku stworzono Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia.

Cały obiekt to 4 ha i 16 zabytkowych budynków. Dawna tkanka oraz układ obiektów w kompleksie kopalni został zachowany i wzbogacony o nowoczesne rozwiązania architektoniczne i wystawiennicze. Tam, gdzie kiedyś wydobywano węgiel dziś po rewitalizacji swoją siedzibę zyskało Muzeum Przemysłu i Techniki oraz wiele innych instytucji kultury.

Dla kopalni oznaczało to nowe życie oraz uratowanie zabytkowych obiektów. Mieszkańcy zaś dostali nowoczesne Centrum Kultury. Teren, który od połowy lat dziewięćdziesiątych był opuszczony dziś ponownie pełni w mieście ważną funkcję.

Dla mnie osobiście jako historyka jest ogromną satysfakcją, że uratowany został zabytek przemysłowy. Polska dużo potrzebowała, żeby zrozumieć, że dziedzictwo przemysłowe jest tak samo cenne jak dwory i pałace. Pamięć o miejscach ludzkiej działalności ma niezwykłą wartość. Park Wielokulturowy "Stara Kopalnia" to znakomity przykład, jak można uratować unikatowy zespół zabytków przemysłowych - mówiła na otwarciu obiektu Minister Kultury Małgorzata Omilanowska.

Nagroda International Property Awards to nie pierwsze odznaczenie dla projektu rewitalizacji kopalni opracowanego przez pracownię Nizio Design International. Projekt ma na swoim koncie także wiele innych wyróżnień i nagród, m.in. tytuł TopBuilder 2013.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>>

Drugim wyróżnionym obiektem na londyńskiej gali został projekt Parku Rekreacyjnego Zoom Natury w Janowie Lubelskim.

Chcieliśmy stworzyć nowoczesny obiekt, w którym zabawie i rekreacji towarzyszy nauka, zdobywanie wiedzy o bogactwie przyrody. Kubatury zostały zaprojektowane tak, by nie dominowały nad otoczeniem. Sprawiają wrażenie wtopionych i scalonych z niezwykłym naturalnym krajobrazem okalającym wody Zalewu Janowskiego. Ideą było wykorzystanie potencjału i kontekstu miejsca, które jest całkowicie zanurzone w naturze, przyjazne jej i zwiedzającym - mówi Mirosław Nizio, szef pracowni Nizio Design International.

Więcej o obiekcie pisaliśmy w naszym serwisie TUTAJ.

Zoom Natury

Skomentuj:

Polska kopalnia zmieniona w muzeum otrzymała międzynarodową nagrodę