Niczym parawan - oszczędna bryła domu we Wrocławiu

oska

Dom jednorodzinny zaprojektowany przez Aleksandrę Doniec łączy rytmiczną formę architektoniczną z kontrastową kompozycją materiałów: drewna i klinkieru. Wpisuje się w wolną przestrzeń działki pomiędzy rosnącymi na niej drzewami.

Dom jednorodzinny we Wrocławiu, projekt: Aleksandra Doniec
Dom jednorodzinny we Wrocławiu, projekt: Aleksandra Doniec
mat. P33 PRACOWNIA PROJEKTOWA ALEKSANDRA DONIEC

Wzory dla nowoczesnej architektury domów jednorodzinnych

Nowoczesny, prostolinijny, a zarazem piękny. Dom jednorodzinny we Wrocławiu posiada przymioty dobrej, nowoczesnej architektury jednorodzinnej. Jego rytmiczna kompozycja wynika z przesunięcia wobec siebie trzech prostopadłościanów. Rysunek bryły podkreślają zastosowane materiały: ciemny klinkier wycina kształt z zielonego tła działki i kontrastuje z drewnianym przyziemiem. Poziome ułożenie desek komponuje się z drobnym wzorem ciemnego klinkieru.

Fasada parteru pokryta drewnem współgra z otoczeniem oraz stanowi parawan odgradzający strefę frontową domu od ulicy zapewniając tym samym intymność mieszkańców. Rozbicie bryły na trzy mniejsze części sprawia, że budynek zachowuje kameralną skalę.

Dom o powierzchni 220 mkw. powstał we Wrocławiu, w otoczeniu zabudowy jednorodzinnej. Plan miejscowy umożliwił zaprojektowanie nowoczesnej bryły krytej stropodachem i zlokalizowanej w granicy działki. Rozwiązanie to pozwoliło na maksymalne wykorzystanie jej niewielkiej powierzchni (560 mkw.) i ukierunkowało myślenie o bryle domu jako formie, która wygradza od otoczenia i tworzy intymną przestrzeń tylko dla mieszkańców.

Elewacja domu niczym parawan

W tym celu zastosowano w parterze drewnianą elewację przechodzącą w parawan wygradzający dom od ulicy, a jednocześnie pozwalającą ukryć bramę wjazdową do garażu. Pozostałe elewacje pokryto czarnym klinkierem, który dodatkowo podkreślił mocną formę budynku i dobrze wpisał się w otaczającą zieleń.

Piętro zostało tak ukształtowane, aby tworzyć zadaszenia nad wejściem do domu i tarasem. Jego powierzchnia jest znacznie mniejsza niż parter, dzięki czemu w głębi ogrodu i przy ulicy dom zachowuje niedominującą skalę.

Zalesiona działka wyznacza ukształtowanie bryły

Dużym atutem działki, ale i ograniczeniem, było intensywne zadrzewienie. Chęć zachowania najstarszych drzew miała wpływ na ukształtowanie bryły. Sercem domu stała się przestrzeń dzienna, w której wnętrze salonu, jadalni i kuchni przenika się z tarasem, gdzie w dużej mierze toczy się życie rodziny. Obie przestrzenie są oddzielone na całej długości szklaną, rozsuwaną fasadą, co potęguje poczucie kontaktu z przyrodą i dużego, jasnego wnętrza.

projekt: P33 PRACOWNIA PROJEKTOWA ALEKSANDRA DONIEC 

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Niczym parawan - oszczędna bryła domu we Wrocławiu