Wielofunkcyjna willa w formie asymetrycznej "kostki"

01.09.2017 15:35
'Dom własny' - projekt Grupa Metaforma

'Dom własny' - projekt Grupa Metaforma (fot. Pion)

Dom zaprojektowany przez Grupę Metaforma odpowiada przede wszystkim na potrzeby i oczekiwania mieszkańców. Architekci dokładnie wysłuchali inwestorów i zaplanowali funkcję tak, by korespondowała ze stylem życia domowników.

Dom jednorodzinny to najczęstsze zlecenie, które otrzymują architekci. To, w jaki sposób zostanie zaprojektowany, zależy od potrzeb i oczekiwań przyszłych mieszkańców. Każdy, kto zdecyduje się na budowę własnego domu, chce, by był on w pewien sposób wyjątkowy. Klienci, którzy przyszli do biura architektonicznego Metaforma mieli kilka wyobrażeń na temat wymarzonego miejsca do życia. Na wstępnie zaznaczyli, że nie chcą, aby ich dom był ponurym, betonowym budynkiem. Chcieli czuć się w nim swobodnie i bezpiecznie. Architekci mieli za zadanie tak zlokalizować budynek na działce, by odgrodzić go od drogi i stworzyć strefy, do których nie będą mieli wglądu mieszkańcy sąsiednich zabudowań.

Dom własnyDom własny schemat: grupa Metaforma

Kształt bryły wynika z uwarunkowań naturalnych. Bardzo ważnym aspektem było jak najlepsze doświetlenie budynku, mimo niekorzystnego układu działki. Kierując się tymi założeniami,architekci narysowali dwupiętrowy dom składający się z asymetrycznie położonych względem siebie prostopadłościanów. W mniejszej bryle mieszczą się garaż i siłownia, w większej - pomieszczenia mieszkalne. Wysunięta część odgradza od drogi strefę wypoczynku: ogród i taras.

Fasada z kompozytowych legarów

Działka znajduje się w otulinie parku krajobrazowego, dlatego zdecydowano się na wkomponowanie domu w otoczenie poprzez zastosowanie na fasadzie pionowych podziałów utworzonych przez legary kompozytowe. Zastosowany materiał przypomina swoją fakturą i kolorem drewno. Wybrano kompozyt drewnopodobny ze względu na to, że nie wymaga on dodatkowej impregnacji. Elewacje pokryto czarnym tynkiem z cool pigmentami oraz zabezpieczeniem przed korozją biologiczną. Kontrast ciemnego podkładu i ażurowych, jasnych belek tworzy efektowną fasadę, która komponuje się z otoczeniem.

Dom własnyDom własny schemat: grupa Metaforma

'Dom Własny''Dom Własny' schemat: Grupa Metaforma

Styl życia mieszkańców wyznacza kolejne strefy domu

Układ przestrzenny budynku powstał w oparciu o styl życia inwestorów. Dom pełni nie tylko funkcję mieszkania, jest też miejscem pracy i rozwijania zainteresowań właścicieli. Daje również możliwość komfortowego odpoczynku. Wyznaczenie wyraźnych stref: dziennej - w głębi parteru; gościnnej, pracy oraz sportowej - w okolicy wejścia; nocnej - na piętrze, podkreśliło wielofunkcyjność obiektu.

 Chciałabym mieć możliwość przygotowywania posiłków bez utraty kontaktu z pozostałymi członkami rodziny

—  mówiła inwestorka w rozmowie z architektami.

Tak powstał aneks kuchenny, umieszczony wewnątrz salonu, z przestronną wyspą. Dzięki takiemu rozwiązaniu gotując, ma się poczucie ciągłego przebywania z domownikami lub zaproszonymi na kolację gośćmi bez konieczności zamykania się w odrębnym pomieszczeniu.

Dom własny - rzut parteruDom własny - rzut parteru projekt: Grupa Metaforma

Projekt winiarni i siłowni wkomponowany w układ domu jednorodzinnego 

Dodatkowym miejscem, które zostało zaprojektowane na życzenie klienta, jest winiarnia. Przechowuje się w niej wina na drewnianych kołkach umieszczonych pomiędzy rzędami cegieł na ścianie. Kolekcja wina zostaje optycznie zmultiplikowana przez lustro znajdujące się na końcu pomieszczenia.

W domu znalazło się także miejsce do uprawiania aktywności fizycznej, która jest jedną z pasji mieszkańców. Lokalizacja na parterze pozwala na wprowadzenie ciężkiego sprzętu na posadzce, a bliskie sąsiedztwo z tarasem i salonem nie izoluje od pozostałych członków rodziny.

Dom własny - rzut piętraDom własny - rzut piętra projekt: Grupa Metaforma

Dzięki współpracy od samego początku aż po wykończenie wnętrz, udało się wypracować spójną całość, dom, z którego zadowoleni są mieszkańcy, a architekci chętnie eksponują realizację w swoim portfolio.

'Dom własny''Dom własny' projekt: Grupa Metaforma


Zespół projektowy Grupa Metaforma: Dominik Kolenda, Anna Topolska, Magdalena Sawicka, Paulina Wieczorek, Marta Szkudlarek
Konstruktor: Jacek Mazur

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Komentarze (17)
Wielofunkcyjna willa w formie asymetrycznej "kostki"
Zaloguj się
  • nekaj

    Oceniono 5 razy 3

    Dom w sumie fajny, ale niektóre rozwiązania zastanawiają:
    - ukryte, ciemne wejście, jak "od kuchni" - rozumiem, że ma odstraszać, a nie zapraszać,
    - duża ilość małych pomieszczeń o nieznanym przeznaczeniu (plany za małe niestety, nie potrafię odczytać),
    - jadalnia, jako jedyna jadalnia wydaje się ciasna - czy w tak wielkim domu projektant musiał wciskać stół w kąt? spójrzcie ile jest miejsca do ściany i wyspy za oparciami foteli
    - fajny taras, tylko po co na nim siedzieć, skoro nie ma ogrodu ani żadnych roślin poza cmentarnym szpalerem nieśmiertelnych tui
    - brak rolet w łazience przy bliskości sąsiadów
    Jedyną prawdziwą zbrodnią jest tzw. prawnicza lampa w gabinecie, bo żre się z całym wnętrzem i całym domem, chociaż patrząc na ilość książek trudno odgadnąć przeznaczenie tego pomieszczenia (w końcu nie wszystko jest w Lexie i Legalisie). Naprawdę brzydki jest też granatowy ołtarz św. telewizora.
    Fantastyczne są materiały i ich płaszczyzny wewnątrz, wysoki pokój dzienny (chociaż drabina do książek wyszła raczej topornie, bardzo jak schododrabina, a wysokość przy wąskim i długim pomieszczeniu wygląda trochę dziwnie), zestawienia kolorów i faktur i kształtów mebli.
    Generalnie dom bardzo interesujący, ale zdecydowanie standard i sposób wykończenia przewyższa projekt, zwłaszcza rozkład i elewację, a ogród....no cóż, może jeszcze będzie?

  • eliot_rosewater

    0

    Elewacja ciekawa ale czy ktoś wie, jak zachowują się tego typu ściany przy silnych wiatrach? Jeśli wszystko wyje albo gwiżdże, to współczuję mieszkańcom

  • madmenda

    0

    Układ wnętrza porażka. Jadalnia nie istnieje, schody na górę - gratuluję wyboru miejsca ;) salon nieproporcjonalnie mały. Kiepskie to

  • plastikpiokio

    Oceniono 4 razy 0

    no tak zwyczajny domek dla bezrobotnego albo menela zbierającego puszki po piwku.

  • msqu

    Oceniono 4 razy 0

    Za wiele win tam się nie zmieści, ale i tak głównie whisky tam stoją. Poza tym po co w piwnicy na wina krzesła i stół? Ja idę i wybieram wino, pijemy przy stole w salonie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły