Dom niczym nowoczesna stodoła wyróżniony w konkursie SARP

oska

Dom pod Poznaniem został wyróżniony Nagrodą Roku SARP 2016. To jedyny dom jednorodzinny, który znalazł się wśród realizacji docenionych przez jury. Projekt powstał w studiu GAB prowadzonym przez architekta Piotra Grabowskiego.

Dom pod Poznaniem, projekt Studio GAB
Dom pod Poznaniem, projekt Studio GAB
fot. Anna B Gregorczyk/FOTOARCHITEKTURA

Dom pod Poznaniem jest prostolinijny. Bryła nawiązuje do formy stodoły, a zastosowane materiały: drewno na elewacji i czerwona dachówka przywodzą na myśl dawne wiejskie zabudowania. Wszystkie funkcje domu rozplanowano na parterze. Jego sercem jest salon z otwartą kuchnią i jadalnią. Przestrzeń wspólna otwiera się na zewnątrz poprzez przeszklenia oraz dwa przestronne tarasy bezpośrednio do niej przylegające.

W  domu znalazły się trzy łazienki. Dwie z nich przylegają do znajdujących się w przeciwległych skrzydłach pokoi (sypialni). Trzecia została zlokalizowana w centralnej strefie domu, tak by była swobodnie dostępna również dla gości. W jednym ze skrzydeł zaprojektowano gabinet.

Dom pod Poznaniem
Dom pod Poznaniem - rzut
projekt: Studio GAB, Piotr Grabowski

Takie rozwiązanie sprzyja zachowaniu prywatności domowników. Gdy rodzina chce spędzić czas razem, zbiera się w centrum domu, gdzie znajduje się salon z kominkiem oraz kuchnia z jadalnią.

Jury Nagrody Roku SARP 2016, tak uzasadnia decyzję o przyznaniu wyróżnienia:

Jury doceniło jasność idei i konsekwencję realizacji domu jednorodzinnego w otwartym krajobrazie, gdzie bogactwo walorów jego otoczenia, świadomie docenione przez autorów, stanęło u podstaw powstania formy prostej, powściągliwej, w swej lapidarności wręcz archetypicznej. Dom emanuje harmonią z otaczającą go przyrodą, zaś harmonia ta przeniesiona na funkcję dała składność jego wnętrza taką, że łatwość i prostota życia w nim wydaje się być oczywista. Takiego właśnie życia, jakie wymarzył sobie w tym domu inwestor. W osiągniętym efekcie nie sposób nie zauważyć dziesiątek godzin wspólnych narad – tego czasu inwestora i architekta spędzonego nad projektem razem, by stał się lepszy, idealnie nieomal dopasowany do tak trudnych do wyrażenia przez inwestora, ale przecież koniecznych do pojęcia przez architekta potrzeb. Ten dom to materializacja tak osiągniętego porozumienia.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Dom niczym nowoczesna stodoła wyróżniony w konkursie SARP