Willa z obserwatorium astronomicznym [PROJEKT]

14.11.2017 12:28
Przestronna willa o powierzchni 426 mkw. z prywatnym obserwatorium astronomicznym zostanie wybudowana w warszawskim Wawrze. Projekt powstał w pracowni MAG Architekci.

Modernistyczna, prosta w formie bryła układa się w kształt litery "L". Wzdłuż
parterowej części biegnie ścieżka prowadząca do głównego wejścia poprzedzona  zielonym placem z nasadzeniami ozdobnej zieleni. W centrum placu zlokalizowano kwitnące drzewo liściaste, na wiosnę obsypane kwiatami. Latem ma zacieniać budynek przed przegrzaniem, a zimą ozdobione świątecznymi lampionami stanie się elementem jego dekoracji. Dom zaprojektowano na leśnej działce - w okolicy nie ma sąsiednich zabudowań, co architekt Marcin Grzyb skrupulatnie wykorzystał komponując duże przeszklenia - otwarcia widokowe. 

Jedynym elementem projektu, który wymyka się porządkowi linii i kątów prostych, są spiralne schody umieszczone na zewnątrz budynku. Prowadzą one do domowego obserwatorium astronomicznego z rozsuwanym dachem. 

Pionowe przeszklenie biegnące przez dwie kondygnacje podkreśla reprezentacyjny hol z klatką schodową. Tarasy zostaną obudowane we fragmentach ażurowymi panelami rzucającymi cienie na ściany elewacji przypominające planety i gwiazdy. Panele te przysłaniają strefę tarasu, tak żeby nie była widoczna zaraz od strony wjazdu. Wewnątrz domu oraz w ogrodzie znajdą się charakterystyczne lampy - kule z imitacją powierzchni księżyca. Budowa willi ma się rozpocząć w 2018 roku. 

ZOBACZ WIZUALIZACJE >>>

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Skomentuj:
Willa z obserwatorium astronomicznym [PROJEKT]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły