Dom H ze szklanymi przesłonami [PROJEKT]

red.

Na początku na działce leżącej w zakolu rzeki Bystrzycy na obrzeżach Wrocławia miał powstać trzykondygnacyjny dom z garażami w podpiwniczeniu. Przyszli mieszkańcy postanowili zmienić projekt - zdecydowali się na mniejszy budynek, a zarazem bardziej dopasowany do ich potrzeb. Tę drugą koncepcję opracowała pracownia Stoprocent Architekci.

Wizualizacja domu 'H' - nowoczesne projekty domów jednorodzinnych
projekt: STOPROCENT Architekci s.c. Magda Morelewska Przemek Kaczkowski

Narożna działka od północy i wschodu przylega do ulicy, a od strony południowej otwiera się na zadrzewiony ogród i znajdujący się w oddali park.Obecnie stoi na niej niewielki dom z lat 70., który klient postanowił rozebrać i postawić na jego miejscu nowy. Jak już wspominaliśmy, dla tej lokalizacji powstał już wcześniej projekt przewidujący rozległy trzykondygnacyjny budynek z obszernymi garażami w podpiwniczeniu. Klient doszedł jednak do wniosku, że dom jest zbyt duży i drogi, zlecił więc architektom opracowanie nowego projektu. Zrezygnowano z podpiwniczenia, z podwójnego garażu i wszystkich zbędnych powierzchni.

Ażurowe przegrody przepuszczają światło i zapewniają intymność mieszkańcom

Warunki zabudowy rygorystycznie określały obowiązującą linię zabudowy - musiała ona nawiązywać do budynków sąsiednich - a także maksymalne wysokości i szerokości elewacji od strony obu ulic. Dzięki temu bryła budynku dobrze wpisuje się w skalę ulicy i budynków w pobliżu. Natomiast tak eksponowana lokalizacja i bliskie sąsiedztwo stworzyły wyzwanie projektowe, które polegało na połączeniu otwarcia budynku na światło (szczególnie zachodnie) i zapewnieniu mieszkańcom poczucia intymności. Problem ten rozwiązano za pomocą ażurowych przegród z dyli szklanych, które doskonale przepuszczają słońce, a  jednocześnie ograniczają wgląd do wewnątrz pomieszczeń. Takie elementy zastosowano na obu kondygnacjach na elewacji wschodniej i zachodniej.

Funkcjonalnie budynek podzielony jest w układzie horyzontalnym. Nieco większy w obrysie parter mieści część dzienną z salonem, kuchnią i jadalnią oraz część techniczną z pralnią i pojedynczym garażem. Cześć dzienna dużymi przeszkleniami i szerokim tarasem otwiera się na ogród i stronę południową. Kierunki i kąty ścian zewnętrznych parteru odnoszą się bezpośrednio do sąsiadujących ulic i linii zabudowy. Piętro natomiast ma już zupełnie ortogonalny charakter. Dzięki temu ściany są nieco wycofane, a przed oknami tworzą się niewielkie tarasy. Na piętrze przewidziano sypialnie, garderoby i łazienki dla wszystkich domowników.

Rzut parteru
Rzut parteru
projekt: STOPROCENT Architekci s.c. Magda Morelewska Przemek Kaczkowski

Oba poziomy łączy klatka schodowa doświetlona z góry. Schody, zgodnie z wymaganiami klienta, mają być wygodne w użytkowaniu, a z racji swego położenia w salonie mają pełnić szczególnie dekoracyjny charakter. Zgodnie z założeniami połączona z ogrodem jednoprzestrzenna część dzienna będzie sprzyjać integracji domowników, a położona na piętrze część nocna zapewni im wygodny i komfortowy wypoczynek.

Z zewnątrz budynek wykończono szarą cegłą i ryflowanymi płytami włókno-cementowymi. Rozległe płaszczyzny bez okien od strony frontu skontrastowano z obszernymi przeszkleniami w części ogrodowej. Dopełnieniem kompozycyjnym i funkcjonalnym elewacji są wspomniane już wyżej, półprzezroczyste ażurowe przegrody.

Projekt: STOPROCENT Architekci: Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska

Współpraca: Aleksandra Wolffgram, Krzysztof Melon Mika, Mateusz Zieliński

Pow. użytkowa: 270 mkw.

ZOBACZ PROJEKT >>>

Skomentuj:

Dom H ze szklanymi przesłonami [PROJEKT]