Nowoczesna willa w parkowej scenerii [PROJEKT]

Dom jednorodzinny - FORREST HOUSE - zlokalizowany jest w parkowej scenerii starej dzielnicy Wrocławia. Nowoczesna w formie architektura, wyeksponowana na tle stuletnich drzew, koresponduje z historyczną zabudową i urbanistyką sąsiedztwa.

Działka, na której zaprojektowano dom, jest bardzo atrakcyjne, kameralnie usytuowana bezpośrednio przy parku. Najbliższe otoczenie stanowi w przeważającym stopniu historyczna zabudowa, jednorodna architektonicznie i utrzymująca czytelny układ urbanistyczny. Większość budynków ma dachy dwuspadowe, usytuowane szczytowo do frontów działek. Uwarunkowania te zostały przeniesione do zapisów obowiązującego planu miejscowego, który dość restrykcyjnie określa warunki w zakresie kształtowania zabudowy. Oprócz bezpośredniego sąsiedztwa parku istotnym czynnikiem decydującym o kształtowaniu przestrzeni domu jest długi i wąski kształt działki.

Dom jednorodzinny z wydzieloną pracownią

Program funkcjonalny domu spełnia potrzeby czteroosobowej rodziny. Wolne zawody inwestorów wykonujących pracę w domu były przesłanką do zaprojektowania również pracowni. Zgodnie z tymi kryteriami architekt zaproponował program, w którym w kondygnacji parteru mieszczą się: kuchnia, jadalnia, salon, sypialnia, łazienka z sauną i garderobą, wc, pomieszczenie gospodarcze, pralnia, pracowania oraz garaż. Natomiast na piętrze przewidziano 3 pokoje oraz łazienkę.

Pracownia znajduje się w części frontowej domu i stanowi jego niezależną cześć. Centralna część domu to strefa dzienna, która od wschodu poprzez jadalnię i kuchnię otwiera się na park, a od zachodu dużym przeszkleniem łączy jadalnię z ogrodem dostępnym tylko dla użytkowników. Salon od strony północnej i zachodniej również otwiera się szerokim przeszkleniem na ogród, jednak stanowi zupełnie odrębną przestrzeń.  Część budynku usytuowana w głębi działki od strony północno-wschodniej to strefa nocno-rekreacyjna. Właściciele mają do swojej dyspozycji sypialnię otwartą na park i przestronną łazienkę z sauną, z której można wyjść bezpośrednio do ogrodu. 
Piętro domu - strefa dla dzieci i gości - to 3 przestronne pokoje oraz łazienka.

Horyzontalna kompozycja bryły

Taki układ pomieszczeń zdecydował o charakterze bryły, gdzie główny akcent formy położony jest na horyzontalny, wydłużony parter, który łączą zadaszenia poszczególnych przestrzeni tarasu. Horyzontalną kompozycję podkreśla charakterystyczna długa cegła MaxBerg położona na ścianie w strefie wejściowej, która ma ona swoją kontynuacją we wnętrzach wzdłuż domu, dzięki czemu podkreśla główną oś, a ta spaja najważniejsze, poza wejściem, przestrzenie.

Współczesna, horyzontalna bryła domu z dwuspadowym dachem naturalnie wpisuje się w geometrię długiej i wąskiej działki, a tradycyjna, prostokątna karpiówka na dwuspadowym dachu nadaje całości ponadczasowy charakter. Dom będzie częściowo przeszklony w systemie Total Glass. Istotą systemu jest stworzenie harmonii pomiędzy tradycyjnym oknem drewnianym a wyglądem wpasowującym się w nowoczesny styl architektoniczny. Od zewnętrznej strony widoczna jest wyłącznie szyba z estetycznym czarnym paskiem. Bezramowe, minimalistyczne płaszczyzny okien podkreślają nowoczesną formę domu.We wnętrzach natomiast drewniane ramy stolarki okiennej dużych przeszkleń przełamują nowoczesny standard wprowadzając ciepło oraz szlachetność tradycyjnego materiału. Duże przeszklenia pozwalają poczuć, że wprowadzamy nasz ogród do domu i stajemy się jego częścią, mimo iż nadal pozostajemy wewnątrz.

Otwarcia widokowe

Kuchnię, sypialnię oraz pracownię zaprojektowano z widokiem bezpośrednio na park, natomiast salon i jadalnia panoramicznymi przeszkleniami łączą się z prywatną częścią ogrodu. Budynek wykorzystuje energooszczędne rozwiązania w zakresie ogrzewania i wentylacji. W projekcie proponuje się tradycyjne, wysokiej jakości materiały ceramiczne do konstrukcji ścian, stropów oraz pokrycia dachu.

ZOBACZ PROJEKT >>>

Projekt: JABRAARCHITECTS 

pow: 300 mkw., rok opracowania: 2017 

Więcej o:
Skomentuj:
Nowoczesna willa w parkowej scenerii [PROJEKT]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX