Od PRL-owskiej kostki do intrygującej willi. Niebanalny remont domu w Kiekrzu

JB

Domy-kostki zaczęły pojawiać się w polskim krajobrazie w latach 70. Po modernizacjach imponują do dziś. Ktura Architekci przebudowali stary dom w Kiekrzu. Zachwyca elegancją i intrygującą fasadą.

1 z 7Modernizacja domu w Kiekrzu
Fot. www.fotografy.eu
2 z 7Modernizacja domu w Kiekrzu
Fot. www.fotografy.eu
3 z 7Modernizacja domu w Kiekrzu
Fot. www.fotografy.eu
4 z 7Modernizacja domu w Kiekrzu
Fot. www.fotografy.eu
5 z 7Modernizacja domu w Kiekrzu
Fot. www.fotografy.eu
6 z 7Modernizacja domu w Kiekrzu
Fot. www.fotografy.eu
7 z 7Modernizacja domu w Kiekrzu
Fot. www.fotografy.eu

Podkreślić prostotę

Dom znajduje się w Kiekrzu obok Poznania, w pełnej zieleni okolicy Jeziora Kierskiego. Sąsiednia zabudowa jest dość zróżnicowana i ciasna; w większości są to domki letniskowe.

Właściciel szczególnie popularnej w latach 70. „kostki” zaplanował jej odświeżenie. Celem była jak najmniejsza ingerencja w bryłę obiektu. Układ funkcjonalny był dobry, dlatego nie było potrzeby jego modyfikacji. Architekci postanowili zatem podkreślić zalety budynku, wykonując lifting elewacji.

Dbałość o materiał i wykonawstwo było przy tej realizacji kluczowe – począwszy od doboru drewna oraz struktury i koloru tynku, poprzez wykonanie zadaszenia wejścia wraz z indywidualnym rozwiązaniem jego odwodnienia.

- mówią projektanci z pracowni Ktura Architekci.

Małe zmiany, zdumiewające efekty

Mogłoby się wydawać, że „kostki” niczym nas już nie zaskoczą. Dom w Kiekrzu udowadnia jednak, że z pozoru zwyczajny, sześcienny budynek to nieskończone pole do popisu.

Dom w Kiekrzu - po i przed remontem
Dom w Kiekrzu - po i przed remontem
Fot. www.fotografy.eu

Fasada domu intryguje już z daleka, bowiem pozbawiona została okien. Gładką białą ścianę przełamano ramą, która pełni rolę zadaszenia strefy wejściowej. Wnękę ramy wyłożono thermo jesionem i wkomponowano w nią licowane, niemal niewidoczne drzwi. Obok nich umieszczono pionowy element, który przełamuje jednolitość płaszczyzny elewacji i doświetla wnętrze. Z drugiej strony budynku, od strony ogrodu dobudowano kubiczny taras. Aby nawiązać do frontu, architekci również wykończyli go thermo jesionem.

Autorzy: One Architekci/Projekt koncepcyjny: Katarzyna
Buczkowska-Grobecka (Ktura Architekci), Otylia Danielewicz-Labacka,
Projekt budowlany oraz nadzór nad realizacją: Katarzyna
Buczkowska-Grobecka (Ktura Architekci),
Zdjęcia z realizacji: www.fotografy.eu

Skomentuj:

Od PRL-owskiej kostki do intrygującej willi. Niebanalny remont domu w Kiekrzu