Modernistyczny kunszt na nowo. Remont willi z lat 40. w Milanówku

Projekt pracowni architektonicznej Urbaa przypomina to co najlepsze w architekturze modernistycznej. Dom w Milanówku, wybudowany na przełomie lat 40. i 50., w latach 90. został powiększony i wyremontowany w fatalny sposób. Projektanci przywrócili willę do stanu pierwotnego, jednocześnie dostosowując dom do współczesnych standardów.

Pierwszy remont z lat 90.

Prace rozpoczęły się od usunięcia wszystkiego, co nieoryginalne, czyli prawie całego piętra, poddasza i dobudowanej klatki schodowej. Dom został oczyszczony z całej tkanki dobudowanej w latach 90. W stanie niemal nienaruszonym zachowały się wnętrza parteru, piwnica oraz półokrągły taras. Aby polepszyć funkcjonalność, zwiększono wysokość piętra oraz znacznie pogłębiono fundamenty piwnicy. Dzięki temu obie kondygnacje stały się w pełni użytkowe, a w piwnicy powstał również dodatkowy zagłębiony taras.

Pierwotnie nieużytkowe piętro również zostało rozbudowane. W domu pojawiła się niezwykle efektowna klatka schodowa, której półokrągły kształt nawiązuje do tarasu na parterze i świetnie współgra z całym budynkiem. Na koniec dom uzupełniony został o dodatkowe murki, pergole, odtworzony został również oryginalny układ okien.

Reprezentacyjne pomieszczenia dla gości

Parter zachowany w stanie niemal oryginalnym. Stan istniejący został uzupełniony jedynie o dużą łazienkę i klatkę schodową. Kuchnia przeniesiona została do pomieszczenia w bezpośrednim sąsiedztwie jadalni. Efektem jest przestrzeń z tradycyjnym podziałem na zamknięte pomieszczenia, nadająca się jednak doskonale do prowadzenia życia rodzinnego i przyjmowania gości.

Na parterze zaplanowano wiatrołap z miejscem na przebranie się i przywitanie odwiedzających, wygodny hol rozprowadzający ruch, gabinet tuż przy wejściu (z możliwością zaaranżowania w nim dodatkowej sypialni), obszerna strefa dzienna w wygodnym układzie salon-jadalnia-kuchnia oraz łazienka z narożnym oknem.

Zupełnie nowa przestrzeń

W oryginalnym układzie piętro było poziomem nieużytkowym z niewygodnym dostępem schodami drabiniastymi. Dzięki usunięciu wszelkich wewnętrznych ścian nośnych, udało się wygospodarować zupełnie nowy rozkład wnętrza. Powstały dwie niewielkie, ale wygodne sypialnie (jedna z dodatkową garderobą) i praktyczna łazienka.

Piwnica to kolejny poziom, który pierwotnie nie był użytkowy – w niewysokim wnętrzu ledwo mieściła się osoba o przeciętnym wzroście. Dzięki skomplikowanym pracom związanym z wykonaniem nowych i podbijaniem istniejących fundamentów o prawie dwa metry, dom wzbogacił się o dodatkową przestrzeń mieszkalną. Mieści ona przestronne pomieszczenie rekreacyjne, dodatkową garderobę, łazienkę i pomieszczenie techniczne.

Oryginalne wykończenie

Na elewacjach odtworzone zostały właściwie wszystkie oryginalne otwory okienne i drzwiowe. Okładzina klinkierowa elewacji z jednej strony służy wykończeniu charakterystycznych elementów (cokołów i przestrzeni międzyokiennych), z drugiej podkreśla nową część obiektu – dobudowana klatka schodowa i wykusz odróżniają się od reszty budynku.

Od strony ogrodu dom niemal nie odbiega od oryginału. Nowy, bardzo charakterystyczny element – półokrągła klatka schodowa wykończona klinkierem – nadaje budynkowi niezwykłego charakteru i przy okazji doskonale koresponduje z tarasem na parterze.

Od strony podjazdu, pierwotnie niereprezentacyjnej, budynek został potraktowany bardziej swobodnie. Wzrok przyciąga przede wszystkim ogromny przeszklony wykusz na piętrze. Półokrągły murek ogranicza taras znajdujący się na poziomie piwnicy, wolnostojąca ścianka osłania natomiast pomieszczenia parteru przed niepożądanymi spojrzeniami, przy okazji stanowiąc podparcie dla pergoli i pnączy.

Więcej o:
Skomentuj:
Modernistyczny kunszt na nowo. Remont willi z lat 40. w Milanówku
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX