Dom w sosnowym lesie w Kuźnicy Kiedrzyńskiej

Kuźnica Kiedrzyńska to niewielka miejscowość pod Częstochową. W malowniczym, sosnowym lesie "pochowanych" jest mnóstwo domków letniskowych. Tutaj też znajduje się interesujący dom, zaprojektowany przez architektów Grupy Verso Deltoid - Jakuba Cieślika i Kamila Cierpioła. To właśnie lokalizacja stała się punktem wyjściowym dla stworzenia domu dla nowoczesnej i aktywnej rodziny.

Budynek jest prostą, geometryczną bryłą. Urozmaiceniem i zarazem charakterystycznymi elementami obiektu są spadziste dachy. Nadają one budynkowi lekkość, a umiejscowienie skosów podkreśla rozróżnienie funkcji poszczególnych pomieszczeń. Dom jest parterowy. Jedynie jeden ze skosów w części frontowej zaadaptowano jako poddasze, które pełni funkcję bawialni dla dzieci.

Jak wyjaśnia arch. Jakub Cieślik, układ kompozycyjny budynku opiera się na zasadzie czytelnej komunikacji. Centralnym miejscem domu, „kręgosłupem” spinającym strefę dzienną i nocną, jest korytarz. Duże przeszklenia od strony południowej zacierają granice pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem, pozwalając na przenikanie lasu do środka domu.

W pierwotnym założeniu w części frontowej miał znajdować się dwustanowiskowy garaż. W trakcie budowy inwestorzy zdecydowali, że przeznaczą tę powierzchnię na pomieszczenie biurowe. Zamiast bramy garażowej zaprojektowano duże przeszklenie, zamaskowane zlicowanymi z elewacją, podzielonymi na dwie części, okiennicami. Pozwoliło to na uzyskanie minimalistycznej i naturalnej w swoim wyrazie fasady.

Elewacje domu obłożone zostały deskami z modrzewia syberyjskiego, dzięki czemu całość perfekcyjnie komponuje się z zalesionym otoczeniem. Drewno połączono z tynkiem strukturalnym, z którego wykonano dekoracyjne wstawki.

Budynek w Kuźnicy Kiedrzyńskiej otrzymał tytuł Fasady Roku 2018 w kategorii "budynek jednorodzinny nowy". Zwyciężając na poziomie krajowym obiekt uzyskał automatyczną kwalifikację do międzynarodowej odsłony konkursu – Baumit Life Challenge, co oznacza, że w roku 2020 r. architekci z Grupy Verso Deltoid będą mieli szansę zawalczyć o sukces na arenie międzynarodowej, tytuł Europejskiej Fasady Roku.

Lokalizacja: Kuźnica Kiedrzyńska

Powierzchnia użytkowa: 216 m kw.

Realizacja: 2018

Autorzy: Grupa Verso Deltoid

Więcej o:
Komentarze (1)
Dom w sosnowym lesie w Kuźnicy Kiedrzyńskiej
Zaloguj się
  • adamczajka

    0

    Lepiej płaski dach i bryłe podzielić na krótszy odcinek bliżej sąsiada a drugi - dluższy - dalej. Albo - conajmniej jedna ściana powinna być na jednej linii z sąsiadami...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX