Budynek skrojony na miarę

buma

Sceneria jak z filmu. Futurystyczny budynek wygięty w łuk wtapia się w krajobraz skalistych łańcuchów górskich. Jednak to nie film, choć o kinie mowa. Ukończony niedawno Mellat Cineplex Complex, to nowoczesny multiplex, który stanął w stolicy Iranu. 

mellat cineplex complex, iran, teheran, reynaers aluminium
Mellat Cineplex Complex w Teheranie
mat. inwestora

 

 

Mellat Cineplex Complex to dzieło dwóch irańskich architektek: Catherine Spiridoff i Rezy Daneshmir. Architektoniczne duo podparte wiedzą i umiejętnościami inżynierów z Reynaers Aluminium zaprojektowało budynek wyjątkowy na architektonicznej mapie Teheranu. Jego organiczny, harmonijny kształt, który przypomina falujące wierzchołki pobliskich gór, osiągnięto za pomocą skrojonego na miarę systemu elewacyjnego. Kształt bryły wymusił rozmiar działki - długi plac budowy wymagał, by dostosowano do niego wyglądprojektu. Również nierówne ukształtowanie terenu wpłynęło na wizję projektantek.

 

 

 

 

W budynku na 15 tys. m.kw. mieszczą się cztery duże sale kinowe, mała sala projekcyjna, przestrzeń wystawiennicza, restauracja, kawiarnia, punkt sprzedaży książek i płyt, biura oraz jednostki zaplecza obsługowego. Centralną część zajmuje hol wejściowy, który łączy wnętrze Mellat Cineplex Complex oraz park przylegający do budynku. Dzięki systemowi kładek i pomostów można dostać się do poszczególnych części kompleksu. Nierówne ukształtowanie terenu sprawiło, iż szerokość budynku jest nierówna na poszczególnych poziomach.

 

 

 

 

Konstrukcję nośną budynku wykonano ze stali i betonu i zaprojektowano w ten sposób, by poszczególne elementy konstrukcyjne widoczne były od wewnątrz. Materiały, z których uformowano wygięte ściany wewnętrzne, mają po części teksturowane wykończenie. Powierzchnie poziome wyłożone są kolorowymi płytami ze sztucznego kamienia, w jednym kolorze dla każdej kondygnacji. Do wykonania elewacji pionowych kolumn znajdujących się
na krańcach budynku oraz podwieszanych sufitów, zastosowano płyty stalowe, które poddano specjalnej, ręcznej obróbce wstępnej. Bryła nabiera lekkości dzięki przeszklonej fasadzie, którą wykonano z  giętkich szklanych paneli wyposażonych w system osłon przeciwsłonecznych.

 

 

 

Mellat Cineplex Complex położony jest na terenie parku Mellat u stóp łańcucha górskiego Alborz. Architektki poradziły sobie z trudnym ukształtowaniem terenu znajdując sposób na zagospodarowanie działki położonej na dwóch zboczach. Poradziły sobie również otaczającym budynek krajobrazem. Bryła niczym elastyczna wstęga spokojnie wtapia się w otoczenie.

 

 

 

Zobacz także:

 

Muzeum w sąsiedztwie piramid

 

Cube House w Dolomitach

 

Hotel w kamieniołomie

 

 

Skomentuj:

Budynek skrojony na miarę