Dwa pomysły na wrocławski cypel [wyniki konkursu]

bar

Rozstrzygnięto konkurs na zagospodarowanie niewielkiego cypla położonego w centrum Wrocławia między mostami Pomorskimi a Uniwersyteckim. Pierwsze miejsce ex aequo zajęli architekci z Łodzi i Tychów

kolaz bryla.pl
kolaz bryla.pl
kolaz bryla.pl

Wyspa Pomorska to jedno z najatrakcyjniejszych miejsc Wrocławia. Położona w centrum miasta nad południową odnogą Odry, z zabytkowym otoczeniem wzbogaconym o piękne obiekty infrastruktury żeglugi rzecznej (Śluza Mieszczańska), stanowi ogromny potencjał, zarówno ze względów estetycznych jak i użytkowych. Już dziś możemy oglądać tam przystań i apartamentowce. Nieopodal znajduje się wąski cypel porośnięty trawą. Ten obszar stał się przedmiotem konkursu ogłoszonego przez firmę deweloperską Topacz Investment, w porozumieniu z władzami miasta.

Zadanie okazało się nie lada wyzwaniem głównie ze względu na działkę - jest ona bowiem bardzo wąska i ma zaledwie kilkadziesiąt metrów długości. Pewnym ułatwieniem dla architektów była decyzja o zaniechaniu przestrzegania zapisów miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla tego miejsca. Władze Wrocławia obiecały, że po wyborze najciekawszych pomysłów, zmodyfikują plan. Jedyną wytyczną było zaprojektowanie budynku z mieszkaniami i lokalami usługowymi.

Projekty można było zgłaszać od kwietnia do października. W efekcie wpłynęło aż 98 prac. Jury (przewodniczącym był Stefan Müller, były architekt miejski, prócz niego, w skład komisji weszli m.in. Tomasz Ossowicz, dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia i Piotr Fokczyński, architekt miejski) przyznało dwie pierwsze nagrody. Zdobyły je: Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik z Tychów, a także pracownia Tamizo z Łodzi. Obaj zwycięzcy dostali po 30 tys. zł. Oczywiście, jeszcze nie podjęto decyzji, który z projektów zostanie zrealizowany, dlatego warto przyjrzeć się uważnie obydwu pomysłom.

TAMIZO Architects czyli Budynek Apartamentowy z widokiem na Uniwersytet

Architekci z łódzkiej pracowni zaproponowali budynek apartamentowy z usługami w parterze oraz parkingiem w części podziemnej. Ich głównym zamysłem było udostępnienie wyspy jako miejsca publicznego, dzięki czemu wzrosłaby jego atrakcyjność.

Jednym z głównych założeń projektowych było dostosowanie obiektu do otoczenia, tak by zabudowa nie zakłócała widoku na zabytkowy budynek Uniwersytetu Wrocławskiego. Architekci postanowili tak ukształtować bryłę, aby kadrowała wieżę zespołu Leopoldiny. Tym samym chcieli podnieść rangę zarówno przestrzeni publicznej, jak i projektowanego założenia, a także samego budynku uniwersytetu.

 

Wyspa Pomorska, wrocław, tamizo group, konkurswiz. TAMIZO ARCHITECTS GROUP

ZOBACZ POZOSTAŁE WIZUALIZACJE>>

Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik czyli WrocłaWyspa

Architekci zaproponowali podwyższenie terenu wysypy, co min. uchroni ją przed zalewaniem. W ten sposób pozyskano również teren dla garażu podziemnego. Sam teren wyspy "rozcięto" i częściowo wyniesiono o jedną kondygnację, tworząc w ten sposób miejsce na usługi i strefę publiczną, którą stanowi promenada dla m.in mieszkańców wyższych kondygnacji.

Budynek ma formę drewnianego postumentu dla osadzonej na nim bryły części mieszkalnej, która ma postać prostopadłościanu ukierunkowanego zgodnie z prądem rzeki. Ponadto od strony wschodniej nadają jej kształt dwie płaszczyzny, które ścinają jej część, nadając lekkości i dynamiki części nadwieszonej budynku.

Ponieważ lokalizacja obiektu jest "na styku" architektury historycznej ze współczesną architekci zaproponowali zastosowania materiałów odbijających na elewacji, które powielają obrazy zastanego otoczenia, w żaden sposób z nim nie konkurując, a jedynie delikatnie przyciemniając odbicie swym kolorem.

 

WrocłaWyspa, marszolik, rakowska, wyspa pomorska, wroclawwiz. Pracownia Architektoniczna Dawid Marszolik

ZOBACZ POZOSTAŁE WIZUALIZACJE >>


 

 

A Wam czytelnicy, który projekt się spodobał się bardziej? Głosujcie

 

ZOBACZ TAKŻE:


Aura Gdańsk. Apartamenty z widokiem na Motławę


Rewitalizacja Wyspy Młyńskiej w Bydgoszczy


Mieszkania z widokiem na Odrę

Skomentuj:

Dwa pomysły na wrocławski cypel [wyniki konkursu]