Centrum Nauki Kopernik zyska nowy gmach. Wyniki konkursu

red

Rozstrzygnięto konkurs na projekt nowego budynku Centrum Nauki Kopernik. Zwycięska koncepcja pochodzi od wrocławskiej pracowni Heinle Wischer und Partner. W nowym gmachu będzie mieściła się Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego, czyli miejsce kształcenia kadry pedagogicznej.

Pierwsza nagroda w konkursie na rozbudowę CN Kopernik - praca Heinle Wischer und Partner
Pierwsza nagroda w konkursie na rozbudowę CN Kopernik o gmach Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego - praca biura architektonicznego Heinle Wischer und Partner z Wrocławia
materiały prasowe

Pracownia zostanie wybudowana tuż obok istniejącego Centrum Nauki Kopernik i zajmie działkę na terenie obecnego parkingu i części parku Odkrywców. Jej fasada będzie miała postać nadmuchiwanej membrany ze sztucznego tworzywa. Efekt użycia podobnego materiału można zaobserwować na Alianz Arenie w Monachium. "Poduszki powietrzne" okalające bryłę nowego centrum mogą być podświetlane nocą. Po zmroku budynek będzie wyglądał jak wielki lampion postawiony nad Wisłą. Membranowa, półprzezroczysta elewacja nada budynkowi lekkości. Koszt inwestycji nowego centrum szacowany jest na 55 milionów złotych.

Do konkursu zgłosiło się 35 pracowni architektonicznych, a 10 z nich złożyło prace. Drugą nagrodę w konkursie przyznano zespołowi warszawskich architektów: Paulinie Boruch i Krzysztofowi Katerli, a trzecią pracowni Major Architekci z Wrocławia.

Jerzy Grochulski - przewodniczący sądu konkursowego podczas ogłoszenia wyników zaznaczył:

O ile Centrum Nauki "Kopernik" to - upraszczając - nowoczesne muzeum, o tyle Pracownia Przewrotu to szkoła, w której będzie uczyć się nauczycieli, jak mają uczyć w XXI wieku.

W nowym, trzykondygnacyjnym gmachu będzie pracowało 200 osób. Powołana do życia placówka ma za zadanie wypracować nowoczesne metody przekazywania i pogłębiania wiedzy. Jak podkreślał Robert Firmhofer, dyrektor Centrum Nauki Kopernik w Warszawie:

Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego pomoże nam znaleźć metody uczenia dające kompetencje na miarę XXI wieku. Tu nie będzie wystaw, tylko laboratoria o różnym poziomie zaawansowania.

Z nowej przestrzeni warsztatowo-laboratoryjnej będą mogli korzystać edukatorzy, partnerzy pracowni oraz dzieci i młodzież wraz z opiekunami. Inwestycja prowadzona jest przez Miasto Stołeczne Warszawa w konsorcjum z uczelnią SWPS i firmami prywatnymi. Budowa ma zostać ukończona przed końcem 2020 roku, tak aby można było pozyskać na ten cel środki unijne z obecnego okresu programowania.

ZOBACZ WIZUALIZACJE >>> 

Skomentuj:

Centrum Nauki Kopernik zyska nowy gmach. Wyniki konkursu