Stocznia Cesarska w Gdańsku. Dobiega końca rewitalizacja budynku dyrekcji

Redakcja Pressland/WG

Dobiega końca rewitalizacja budynku dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Obiekt był świadkiem wielu historycznych wydarzeń. Powstaną tu nowoczesne biura.

Rewitalizowany budynek dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.
Rewitalizowany budynek dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.
Fot. mat. prasowe

Stocznia Cesarska, jedna z najstarszych stoczni Gdańska, to wyjątkowy teren. Początki stoczni sięgają XIX wieku - to właśnie tutaj rozpoczęto produkcję i bazowanie niemieckich okrętów wojennych dla Królestwa Prus. Większość obiektów Stoczni Cesarskiej (ok.16 ha) od wielu lat stoi pustych.

W 2017 roku teren Stoczni Cesarskiej kupiła spółka Stocznia Cesarska Development (utworzona przez dwóch belgijskich deweloperów Re-vive i Alide). Na poprzemysłowych terenach stoczni ma powstać nowa dzielnica miasta pełna obiektów mieszkalnych, biurowych, handlowych i kulturalnych. Hale stoczniowe mają zostaną odrestaurowane i dostaną nowe funkcje. Masterplan rewitalizacji Stoczni Cesarskiej opracowało studio architektoniczne Henning Larsen. 

Rewitalizowany budynek dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku na archiwalnej rycinie.
Rewitalizowany budynek dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku na archiwalnej rycinie.
Mat. prasowe

Pierwszym etapem inwestycji był remont zabytkowego, ceglanego budynku dyrekcji z 1878 roku, remizy i przyległego placu. Budynek dyrekcji to obiekt wyjątkowy. Był świadkiem wielu historycznych wydarzeń.

Właśnie na placu przed tym budynkiem koncentrowały się w pierwszej fazie wiece pracowników Stoczni w grudniu 1970 roku. Najbardziej pamiętnym momentem związanym z przemianami demokratycznymi na terenach stoczniowych było podpisanie Porozumień Sierpniowych, które w pierwszym zamyśle, miało się odbyć właśnie w Budynku Dyrekcji.

"14 sierpnia 1980 roku, w pierwszych godzinach rozpoczynającego się strajku, Dyrektor Stoczni zaprosił Komitet Strajkowy na negocjacje do budynku dyrekcji. Stoczniowcy jednak odrzucili to zaproszenie i zażądali, aby rozmowy odbywały się z sali BHP" – wspomina Andrzej Nawrocki, Członek Zarządu Stowarzyszenia Strażników Pamięci Stoczni Gdańskiej.

"Strajkujący chcieli, aby przebieg negocjacji był transmitowany na terenie Stoczni. W przypadku sali konferencyjnej Dyrekcji, potocznie zwanej Okrąglakiem spełnienie tego żądania było niemożliwe. Takie możliwości zapewniała natomiast świeżo wyremontowana sala BHP, do której przeniesiono rozmowy. W gabinecie dyrektora wciąż miały miejsce robocze spotkania, z ekspertami Komitetu Strajkowego" – dodaje Andrzej Nawrocki.

Historia tego wyjątkowego budynku została przerwana w 2002 roku, gdy po upadku Stoczni Gdańskiej S.A. biura zostały przeniesione na Wyspę Ostrów, a ruch w budynku Dyrekcji niemal zamarł.

 

Rewitalizowany budynek dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - projekt przestrzeni coworkingowej.
Rewitalizowany budynek dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - projekt przestrzeni coworkingowej.
Wiz. mat. prasowe

Dziś budynek dyrekcji jest w ostatniej fazie remontu generalnego i będzie pierwszym całkowicie zrewitalizowanym budynkiem komercyjnym na terenach postoczniowych w Gdańsku.

Rewitalizacja trwająca ponad rok, obejmowała kompleksowy remont zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz obiektu. Jednym z największych wyzwań było odnowienie wielu oryginalnych materiałów, pozwalających utrzymać wyjątkowego ducha tego miejsca. Wyczyszczono 160 tyś. historycznych cegieł, co pozwoliło na wyeksponowanych ceglanych murów. Gruntowanej renowacji przeszły oryginalne drewniane schody. Ponadto, wymienionych, lub odrestaurowanych zostało 330 okien. Oprócz tego naprawionych, uzupełnionych lub wymienionych zostało 100 km fug. Po raz pierwszy w swojej historii, budynek zostanie wyposażony w windę, co zapewni dostępność obiektu dla osób z ograniczeniami ruchowymi. Oprócz tego, po wielu latach na wieży Dyrekcji ponownie pojawił się zegar.

Aktualnie, trwają działania związane z wewnętrznym wyposażeniem budynku w elementy drewniane, takie jak: parkiety, zabudowy meblowe czy historyczne boazerie. Ponadto, wykonywane są prace związane z zagospodarowaniem terenu wokół budynku. Duże wyzwanie stanowią chodniki, drogi wewnętrzne i dojścia, które są odtwarzane na wzór historycznej nawierzchni brukowej. Ponadto, trwają próby rozruchowe urządzeń i wyposażenia budynku, takie jak: centrale wentylacyjne, hydrofornia, centralne ogrzewanie czy systemy przeciwpożarowe.

Obiekt po rewitalizacji nadal pełnić będzie funkcję biurową.  Do dyspozycji najemców będą nowoczesne wnętrza z duszą o powierzchni użytkowej 4 000 m. kw. Z założenia będą one stanowić przestrzeń elastyczną, gotową na przyjęcie najemcy o różnych potrzebach. Oprócz tego we wnętrzach przygotowywane są współdzielone sale konferencyjne, strefy relaksu, kawiarnia i wspólne aneksy kuchenne oraz powierzchnia do organizacji konferencji, wystaw i imprez wraz z nowoczesnym zapleczem technicznym i sprzętowym. Społecznym sercem budynku stanie się przestrzeń co-workingowa znajdująca się na dwóch najwyższych, dotychczas wyłączonych z użytkowania piętrach budynku.

Za projekt wnętrz budynków odpowiedzialna była trójmiejska pracownia Roark Studio.

 

Skomentuj:

Stocznia Cesarska w Gdańsku. Dobiega końca rewitalizacja budynku dyrekcji