Dom wtopiony w las

Redakcja/mat. prasowe

Dom położony w lesie może przyjąć różną formę - ten w niezwykły sposób, pomimo dosyć surowej bryły, wydaje się tworzyć z otaczającą zielenią harmonijną całość. Wielkoformatowe przeszklenia działają jak lustra, odbijając w swojej powierzchni drzewa i jednocześnie podwajając optycznie ich liczbę. Naprzemienny układ materiałów wykończeniowych na elewacjach sprawia, że budynek wygląda na lekki, niemal unoszący się tuż nad ziemią. Przyjrzyjmy się bliżej tej ciekawej realizacji - i zajrzyjmy do środka.

Zespół projektowy: Mateusz Zajkowski, Emilia Chomiuk/ Z3Z ARCHITEKCI
Zespół projektowy: Mateusz Zajkowski, Emilia Chomiuk/ Z3Z ARCHITEKCI
Dom wtopiony w las

Prezentowany dom jest przykładem koncepcji, która doskonale łączy otoczenie z wnętrzami. Przebywając na zewnątrz mamy wrażenie, że zieleń otaczająca budynek wchodzi do środka - a kiedy jesteśmy wewnątrz, przestrzeń za oknami "czytamy" niemal jak przedłużenie powierzchni domu. Nie sposób było zamknąć dom na urzekające, porośnięte bluszczem sosny, które od razu zrobiły wrażenie zarówno na inwestorach, jak i na projektantach. Malowniczo położona działka zainspirowała autorów projektu do wykorzystania jej wyjątkowych walorów. Jednym z głównych założeń było takie wpisanie bryły pomiędzy istniejącymi drzewami, aby uniknąć nadmiernej wycinki pięknego, starego drzewostanu. Architekci z pracowni Z3Z ARCHITEKCI wywiązali się z tego zadania bez zarzutu. Pomogło w tym wykorzystanie istniejącej na działce polany, na której osadzono budynek. Trudności związane ze zrealizowaniem projektu w lesie nie pozostawiły jednak po sobie śladu - dom wygląda, jakby wręcz wyrósł w tym miejscu razem z otaczającymi go drzewami.

Co ciekawe, wykorzystanie blachy jako materiału wykończeniowego okazało się właściwym posunięciem. Mogłoby się wydawać, że w otoczeniu natury się nie sprawdzi, efekt przeszedł jednak oczekiwania. Elewacje pokryto blachą trapezową w czarnym kolorze, która ciekawie komponuje się z drewnianymi elementami wykonanymi z cedru kanadyjskiego. Powierzchnia wykończona drewnem o nieregularnej strukturze podkreśla niejednorodny charakter leśnego otoczenia. Bryła budynku sprawia wrażenie, jakby od dawna przynależała do tego miejsca. Zagłębienie wykończone drewnem funkcjonuje jako zamarkowanie wejścia i zaprasza do środka. Pod obszernym zadaszeniem znajduje się również wjazd do garażu z ukrytą pod cedrowym drewnem bramą. Ten zabieg świetnie podkreśla estetykę elewacji. Z drugiej strony budynku znajduje się podobne drewniane zagłębienie, które tworzy taras rekreacyjny.

Zobacz także: Dom w lesie pod Warszawą. Pokryta jasnym klinkierem, lekka bryła z trzech prostopadłościanów >>

Dom w lesie: wnętrza otwarte na przyrodę

Wchodząc do środka nieoczekiwanie zostajemy otoczeni z każdej strony bielą. W połączeniu z betonowymi posadzkami tworzy niemal ascetyczny klimat, jednak nie odbieramy wnętrz jako pustych. Zastosowanie wielkopowierzchniowych przeszkleń sprawia, że zieleń widoczna za oknami staje się częścią aranżacji poszczególnych pomieszczeń. Doskonale je zdobi, jednocześnie tworząc idealne warunki do odpoczynku, wyciszenia i kontemplacji. Wyjątkowo ciekawy efekt dają narożne okna z szybami łączonymi w narożniku bez słupka - powodują one, że las wydaje się być na wyciągnięcie ręki, a nawet jakby "wchodził" do środka. Widok naturalnej roślinności wita mieszkańców domu każdego dnia, cieszy podczas kąpieli w łazience oraz żegna przed snem. Minimalistycznie urządzone wnętrza nie odciągają uwagi od obrazów zieleni, nie konkurują z nimi, a tworzą harmonijny układ.

Za sprawą ograniczenia liczby elementów wyposażenia wnętrz na pierwszy plan wychodzi jakość wykonania tych nielicznych. W kuchni, która zwykle kojarzy się z bałaganem naturalnym dla roboczej przestrzeni, panuje ład i spokój. Jest czysto, jasno i przestronnie. Trzy czarne stołki barowe przy blacie odbiera się na tym neutralnym tle niemal jako dekorację. Jednolita posadzka w całej strefie dziennej powoduje, że poczucie przestrzeni staje się jeszcze bardziej odczuwalne. Lekkość panującą we wnętrzach podkreślają schody wspornikowe, których drewniane wykończenie delikatnie ociepla aranżację. W salonie na gości czeka z kolei miła niespodzianka - niezwykle wygodne meble wypoczynkowe w energetycznych odcieniach zieleni i blue navy.

Zobacz także: Dom w lesie na Płaskowyżu Nałęczowskim >>

Rok ukończenia budowy: 2020

Lokalizacja: pod Warszawą

Powierzchnia: 330 m2

Zespół projektowy: Mateusz Zajkowski, Emilia Chomiuk

Zobacz także: Dom schowany w lesie. Zaskakuje dodatkową kondygnacją >>

    Więcej o:

Skomentuj:

Dom wtopiony w las