Oculus - kapsuła do zamieszkania na pustyni. Polsko-meksykański duet zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie

mat. architektów/red. WG

Polsko-meksykański duet AIDIA STUDIO, czyli Natalia Wrzask i Rolando Rodriguez-Leal zdobył drugą nagrodę w międzynarodowym konkursie Mega Dunes Eco Lodges , na projekt hotelu na pustyni Rub’ al Khali w Abu Zabi. Konkurs organizowany był przez platformę Bee Breeders.

Oculus - kapsuła do zamieszkania na pustyni. Polsko-meksykański duet zajął drugie miejsce w w międzynarodowym konkursie
Oculus - kapsuła do zamieszkania na pustyni. Polsko-meksykański duet zajął drugie miejsce w w międzynarodowym konkursie
Mat. AIDIA STUDIO

Konkurs na projekt hotelu na pustyni Rub’ al Khali w Abu Zabi, to kolejny wygrany przez AIDIA STUDIO konkurs na projekt w Emiratach Arabskich, po Muzeum Barjeel - muzeum arabskiej sztuki współczesnej w Szardży>>

Wielka pustynia Rub’ al Khali to największy obszar pustyni piaszczystej na świecie. Jest domem dla wielu gatunków endemicznych zwierząt. Jednym z nich jest Arabski Biały Oryx - średniej wielkości antylopa.  Agencja Środowiska - Abu Dhabi (EAD), organizacja zaangażowana w utrzymanie cennych przyrodniczo obszarów w Emiratach, wspólnie z platformą Bee Breeders zorganizowała konkurs, na projekt „eko-chat” na pustyni, które umożliwią obserwowanie tych niesamowitych zwierząt z bliska. Konstrukcje miały mieć minimalny wpływ na środowisko.

Natalia Wrzask i Rolando Rodriguez-Leal z AIDIA STUDIO zaprojektowali Oculus - wyjątkową formę, która "dopasowuje się" do pustynnego klimatu. Jury nagrodziło koncepcje drugą nagrodą.

Tak o swoim projekcie piszą architekci:

Podejście Biomimetyczne

Konstrukcja Oculusa jest inspirowana organizmami pustynnymi, które dzięki specyficznym anatomicznym cechom są w stanie się samo-zacieniać w celu obniżenia swojej wewnętrznej temperatury i tym samym przetrwać ekstremalne temperatury pustynnego klimatu. Zdolność adaptacji jest podstawą świadomej wydajności, pozwalając im zwiększyć aktywność w nocy przy ustępującym upale.

Projektując więc kapsułę nadającą się do zamieszkania na pustyni, opracowaliśmy formę, która przekształca się w różne konfiguracje w zależności od pory dnia, klimatu i programistycznych potrzeb użytkowników, np. oglądanie gwiazd, obserwowanie dzikiej przyrody, albo pozostanie w całkowitej prywatności.

Adaptacyjna “Skóra”

Aby spełnić wszystkie wymagane funkcje kabiny, Oculus został wyposażony w wszechstronny system zaciemnienia, który rozsuwa się i chowa w razie potrzeby. Na szczycie systemu przesłony zaginają się w dół, odsłaniając bezramową akrylową kopułę, umożliwiającą niezakłócony widok drogi mlecznej na sklepieniu nieba.

W ciągu dnia “skóra” rozsuwa się na boki, otwierając przód kapsuły i odsłaniając drzwi na przedni taras. Panele zacieniające można również w pełni zamknąć, aby zapewnić prywatność, przepuszczając dostatecznie dużo światła, ale zatrzymując ciepło. Kapsuła całkowicie zamknięta potrafi się zakamuflować i stać się niezauważalna dla otoczenia i dzikiej przyrody.

Oculus. Proj. AIDIA STUDIO
Oculus. Proj. AIDIA STUDIO
Mat. AIDIA STUDIO
Oculus. Proj. AIDIA STUDIO
Oculus. Proj. AIDIA STUDIO
Mat. AIDIA STUDIO

Zrównoważony Rozwój

Główną ideą radialnych paneli zacieniających, które zdobią kabinę, jest wzmocnienie ekologiczności budynku poprzez jego samo-zacienianie. Projekt jest inspirowany naturą i przykładami pustynnych gatunków kaktusów, których fałdy rozpraszają ciepło i promieniowanie słoneczne. Koncepcja urzeczywistnia się poprzez rozmieszczenie 60-ciu modularnych paneli, które tworzą gęstą siać chroniącą kabinę. Aby dostosować się do krzywizny kabiny, panele zagęszczają się w kierunku korony, zabezpieczając przed ostrym pionowym słońcem w tym regionie świata.

Ponieważ na Pustyni Rub’ al Khali nie brakuje światła słonecznego, w projekcie zaproponowane jest użycie elastycznych ogniw słonecznych uczulanych barwnikami (DSSC; dye-sensitized solar cells), które byłyby wytwarzane przez elektrody wszyte w tkaninę paneli zacieniających. Ze względu na dużą powierzchnię tekstyliów w projekcie oraz zdolność ogniw DSSC do wytwarzania energii fotowoltaicznej nawet przy słabym oświetleniu, wytwarzana energia powinna być wystarczająca na pokrycie potrzeb każdej kabiny.
Kapsuła będzie dodatkowo wyposażona w zbiornik na wodę z systemem filtracji i recyklingu szarej wody.

Rustykalny Luksus

Oculus to przestronny apartament zaprojektowany na otwartym planie z widokiem na żwirowe równiny, siedlisko dzikiej zwierzyny. Kabina celowo usytuowana jest tak, aby otworzyć widok na galaktykę rozciągającą się na niebie ze wschodu na zachód. W części dziennej znajduje się salon do wypoczynku, kącik do nauki i teleskop. Wejście do kabiny jest od strony północnej, w przedpokoju znajduje się szafa, a dalej przestronna łazienka. Ta strona kabiny ma nieprzezierną, drewnianą okładzinę zapewniającą prywatność, a naturalne światło wpada do wnętrza ze świetlika powyżej. Oprócz prywatności, północna ściana ma chronić budynek przed burzami piaskowymi, które nadchodzą głównie z tego kierunku. Oculus ma na celu wykorzystanie ekologicznych materiałów, takich jak certyfikowane drewno i organiczne tkaniny w naturalnych odcieniach, aby jak najlepiej wtopić się w otoczenie.

Konstrukcja

Oculus można zbudować z 30 prefabrykowanych modułów zewnętrznych, które zmontowane razem tworzą samonośną konstrukcję. Podobnie, modułowe panele zacieniające są przeznaczone do produkcji poza finałową lokalizacją. Kabina jest uziemiona za pomocą trzydziestu regulowanych słupków umożliwiających montaż w różnych warunkach gruntowych. Proces budowy powinien być szybki i przy minimalnej ingerencji w środowisko naturalne.

Centrum “The Hub”

Siedlisko zostało umieszczone pośrodku żwirowej płaszczyzny, przesłoniętej wysoką wydmą, chroniącą przed wiatrem i burzami piaskowymi. 25 kabin zostało rozrzuconych w formie przypominającej konstelację, w odległości między jednostkami zapewniającej prywatność użytkowników.

“The Hub” ma podobną konstrukcję radialną jak kabiny, ale na większą skalę. Służy to nie tylko zapewnieniu spójnego języka projektowego, ale także osiągnięciu ekonomii skali przy produkcji wszystkich elementów. Centrum jest podzielone na cztery niezależne budynki, z których każdy pełni inną funkcję: recepcję i toalety dla gości, salon recepcyjny, restaurację i kuchnię oraz zaplecze obsługi. Wszystkie kapsuły są połączone za pomocą rękawów przejściowych i spięte razem przez podwyższony taras zewnętrzny.

Wnętrza salonu recepcyjnego są wyposażone w naturalne materiały, które podkreślają wydmy. Lekka instalacja z tkaniny zwisająca z sufitu jest inspirowana koczowniczymi konstrukcjami namiotów i zapewnia miękkość i właściwości akustyczne w głównym pomieszczeniu dla gości.

----

Architektom z AIDIA STUDIO gratulujemy wygranej i życzymy kolejnych sukcesów!

Skomentuj:

Oculus - kapsuła do zamieszkania na pustyni. Polsko-meksykański duet zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie