RE: DARK HOUSE - dom, który wtapia się w otocznie. Z zewnątrz niedostępny, jest otwarty i bezpieczny dla właścicieli

Mat. prasowe/red. WG

RE: DARK HOUSE to najnowszy projekt Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. Dom wtapia się w otoczenie drzew, a przy tym sprawia wrażenie „pozostającego w ruchu”.

RE: DARK HOUSE. Proj. REFORM Architekt.
RE: DARK HOUSE. Proj. REFORM Architekt
Wiz. mat. REFORM Architekt

Dom wśród drzew

Działka liczy 3000 m² powierzchni, a budynek będzie posiadał 320 m². Bryła została zaprojektowana na różnych wysokościach, jednak nieodczuwalnych dla domownika. Poprzez wspomniane nierówności, architekt naśladuje drzewa, które także wyrastają na różnych poziomach

Przed projektowaniem zawsze chce zobaczyć teren, gdzie ma stanąć dom – to zdecydowanie ułatwia pierwsze kroki podczas tworzenia projektu. W tym przypadku teren jest lekko nierówny i skarpowaty oraz mocno zalesiony. Nie chciałem, by dom wyglądał jak wbity w teren. Pomimo prostego, wręcz prostolinijnego rzutu, elewację postanowiłem więc nieco rozbrylić i wprawić w ruch. W praktyce oznacza to, że raz wysuwa się na 1,5 m do przodu, innym razem do tyłu. Wszystko miało na celu uniknięcie wycinki drzew, które są nieodzownym elementem krajobrazu wokół domu. Wspomnianą ruchomą strukturę budynku osiągnąłem dzięki licznym przesunięciom

mówi Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt..

Wyjątkowa elewacja

Na elewacji zostanie wykorzystany jeden materiał – tynk w oryginalnym kolorze Grigio Naturale RF stworzonym specjalnie do tej realizacji przez Marcin Tomaszewskiego, który w zależności od płaszczyzny ściany będzie w różny sposób zarysowywał się na elewacji. Raz w pionie, raz w poziomie, a innym razem pod ukos i tym sposobem osiągnie zamierzony efekt „zadrapania”. Dzięki temu zabiegowi budynek zyskał oryginalną fakturę. Udało się też "wtopić" w bryłę np. wrota garażowe czy wejście do budynku.

Dom ma być przede wszystkim bezpieczny dla inwestora, dlatego dopiero na tyłach bryły widoczne są okna i wszelkie zaplanowane wewnątrz funkcje. Układ wewnętrzny został zaprojektowany w prosty, schematyczny sposób z podziałem na trzy strefy – dzienną (typu open space), nocną (sypialnie i łazienki) oraz techniczną (garaż i inne pomieszczenia techniczne).

Dom jak kameleon

Frontowa elewacja mimo wrażenia ciemnej szarości, w rzeczywistości będzie wpadała w różne odcienie ciemnego brązu oraz naturalnej szarości – w zależności od pory dnia oraz pory roku, co nawiązuje do kolorystyki otaczającej natury i terenu. Wspomniany krajobraz stanowił dużą inspirację w projekcie, w którym powstała bryła ma być jak kameleon - wtapiać się w otoczenie. Projekt został od razu zaakceptowany przez klienta.

Prezentacja efektów mojej pracy to przede wszystkim przekazanie idei w formie wizualizacji fotorealistycznych wkomponowanych w zdjęcia działki, które sam osobiście wykonuję, robią zawsze piorunujące wrażenie.

mówi Tomaszewski.

RE: DARK HOUSE wkrótce będzie realizowany.

Skomentuj:

RE: DARK HOUSE - dom, który wtapia się w otocznie. Z zewnątrz niedostępny, jest otwarty i bezpieczny dla właścicieli