Ceglany dom w podwarszawskiej Magdalence od Z3Z Architekci

mat. architektów/red. WG

Ten niebanalny, nieco surowy dom, to najnowszy projekt pracowni Z3Z Architekci. Krajobraz, w jakim ma powstać jest na tyle silny i bezkompromisowy, że od początku dyktował architektom kolejne kroki podczas procesu projektowego.

Ceglany dom w Magdalence od Z3Z Architekci
Ceglany dom w Magdalence od Z3Z Architekci
Mat. architektów

Dom powstać ma w podwarszawskiej Magdalence, na działce w środku gęstego, sosnowego lasu. Surowość i konsekwencja, do której dążyli architekci widoczna jest zarówno w formie zaprojektowanego budynku, jak i jego materiale wykończeniowym.

Dom składa się z dwóch głównych brył połączonych ze sobą łącznikiem ze strefą komunikacji i garażem. Bryły dzienna i nocna są analogiczne. Obie mają tą samą szerokość, kąt nachylenia dachu oraz materiał wykończeniowy. Elementem różniącym te dwie bryły jest ich układ przestrzenny oraz zaprojektowane otwory okienne. Bryła nocna została posadowiona na mocnej bazie w postaci łącznika komunikacyjnego i strefy gospodarczej. Całość kompozycji jest zrównoważona i tworzy czytelną, prostą formę. Ascetyczny charakter brył został przełamany zastosowaniem wysuniętego, horyzontalnego przeszklenia nad szafkami kuchennymi.

Materiałem odwzorowującym surowy kontekst otoczenia stała się cegła klinkierowa o szorstkiej fakturze i nietypowej długości. Dwuspadowe dachy pokryła płaska dachówka ceramiczna w odcieniu grafitu. Elewacja strefy gospodarczej została wykończona płytami włókno-cementowymi w odcieniu ciemnej szarości, co podkreśla jej zimny, techniczny charakter, ale zarazem w opozycji do naturalistycznej cegły, dodaje bryle eleganckiego wydźwięku. Dodatkowo, aby ocieplić całość założenia, w okolicy tarasów, w podcięciach bryły zastosowana została szalówka w naturalnym kolorze drewna. Zadaszenie nad wejściem, które naturalnie przechodzi nam tym samym materiałem wykończeniowym do wnętrza, po drugiej stronie budynku tworzy również zadaszenie nad strefą wypoczynkową na tarasie. Dzięki osiowemu usytuowaniu przeszklenia łącznika, ku zaskoczeniu przyszłych odwiedzających, stojąc przed wejściem do budynku można będzie zobaczyć co dzieje się po jego drugiej stronie.

Budynek głównymi przeszkleniami skierowany jest w stronę działki i znajdującego się na niej lasu. Strefa dzienna wraz z komunikacją została niemal całkowicie przeszklona. Dzięki temu zabiegowi oraz płynnemu przechodzeniu zewnętrznych materiałów wykończeniowych do wnętrza zaciera się granica pomiędzy wnętrzem domu, a jego otoczeniem.

Na parterze, oprócz rozbudowanej strefy dziennej z salonem i jadalnią z sufitem do samego dachu, znalazł się również pokój gościnny oraz łazienka z sauną. Do łazienki przylega bezpośrednio prywatny taras, na którym znajdzie się strefa wypoczynkowa z jacuzzi. Na piętrze wszystkie pomieszczenia pomocnicze zostały usytuowane wzdłuż północnej granicy działki. Pomieszczenia te posiadają w miarę standardowe okna. Sypialnia master oraz dodatkowy pokój zostały usytuowane w skrajnych częściach bryły nocnej z możliwością otwarcia na południowo-wschodnie i południowo-zachodnie słońce.

Budynek poprzez zastosowane rozwiązania zarówno funkcjonalne jak i kompozycyjno-materiałowe stara się wtopić w otaczający go leśny krajobraz.

---

Ceglany dom w lesie

Rok projektu: 2020

Lokalizacja: Magdalenka pod Warszawą

Powierzchnia: 270 m2

Zespół projektowy: Z3Z Architekci - Paulina Janusz, Michał Cychol, Mateusz Zajkowski

 

Skomentuj:

Ceglany dom w podwarszawskiej Magdalence od Z3Z Architekci