Nowoczesny i elegancki dom z patio, czyli Dom z Flamingiem od STOPROCENT Architekci

mat. architektów/red. WG

Ten oryginalny, wykorzystujący naturalne ukształtowanie terenu dom w jednym ze śląskich miast, to najnowszy projekt pracowni STOPROCENT Architekci. Autorzy nazwali go "Domem z Flamingiem". Dlaczego? Wystarczy przyjrzeć się wizualizacjom.

Dom z Flamingiem. Proj. STOPROCENT Architekci
Dom z Flamingiem. Proj. STOPROCENT Architekci
Mat. STOPROCENT Architekci

Dom, zaprojektowany przez STOPROCENT Architekci, stanąć ma na działce zlokalizowanej zaledwie 1 kilometr od historycznego centrum miasta. Od strony wschodniej działka graniczy z ulicą, po której drugiej stronie rozpoczynają się miejskie tereny rekreacyjno - parkowe urządzone na historycznym obszarze po dawnej cegielni i ciągnące się aż do samego centrum. 

Działka jest bardzo zróżnicowana pod względem wysokościowym. Jej najwyższa część biegnie wzdłuż południowej granicy działki i znacząco opada w kierunku północnym wzdłuż drogi i północno-zachodnim tworząc tam zagłębienie terenu. Różnica wysokości na całej działce wynosi ok. 5 m.

 

Dom z Flamingiem. Proj. STOPROCENT Architekci
Dom z Flamingiem. Proj. STOPROCENT Architekci
Mat. STOPROCENT Architekci

Działka maksymalnie wykorzystana

Architekci zdecydowali się ulokować dom w północno - wschodniej części działki w taki sposób, by uzyskać maksymalnie dużą część ogrodową po południowej stronie. Zaplanowano go na linearnym układzie 2 krzyżujących się osi W-Z i PN-PD. Jedna z nich rozpięta została równolegle do drogi i osadzona została w górnej części działki. Druga oś rozpięta została równolegle do północnej granicy działki i osadzona została w niecce terenu.

Tak zlokalizowany budynek pozwolił odizolować część intymną się od drogi publicznej i od sąsiedniej zabudowy szeregowej a jednocześnie całkowicie otworzyć się na południową ekspozycję. Ta część działki wydaje się najbardziej atrakcyjna; z terenem wspinającym się ku górze, porośniętym naturalną roślinnością ; drzewami i krzewami. Taka lokalizacja budynku optymalnie wykorzystuje naturalne ukształtowanie działki. 

 

Bryła jak lewitujący obiekt

Od strony ulicy widoczna będzie prostopadłościenna, jasna bryła budynku, stanowiąca barierę ograniczającą wgląd w przestrzeń użytkowaną przez domowników. Ta część budynku została wyniesiona ponad poziom terenu i odcięta pasem przeszkleń od gruntu, co nadaje jej lekkości i efekt lewitującego obiektu. Dolna kondygnacja została zorganizowana wokół wewnętrznego patio i ukierunkowana widokowo na teren działki.

Reprezentacyjny charakter strefy wejściowo-recepcyjnej podkreślają eleganckie elementy wyposażenia wnętrz takie jak: dekoracyjne oprawy oświetleniowe w formie przestrzennej, wygodne skórzane meble oraz żywa zieleń.

W widocznej z ulicy części górnej zlokalizowano sypialnie i łazienki domowników. Pomieszczenia te zorganizowane zostały tak, żeby zapewnić użytkownikom atrakcyjne widoki na zadrzewioną południowo zachodnią część działki przy jednoczesnym odseparowaniu ich pełnymi ścianami od strony drogi publicznej. Jedynie gabinet, pomyślany jako miejsce pracy, posiada widok na  strefę wejścia i wjazdu na działkę.

Sam wjazd i lokalizacja garażu zostały tak pomyślane żeby wykorzystać naturalne ukształtowanie terenu który dość znacznie opada w kierunku północno zachodnim. Dzięki temu łagodnie ukształtowana rampa może pełnić rolę jednocześnie dojścia i dojazdu do budynku.

Patio - strefa relaksu

Wokół patio zorganizowano funkcje dzienne; przestronny salon z jadalnią i otwartą kuchnią, strefa domowej siłowni i spa, strefa wejściowa oraz zaplecze gospodarcze. W samym centrum patio przewidziano płytki basen 6x6m z zamkniętym obiegiem wody płynącej. Wąska struga wody wypływa z basenu i ciągnie się wzdłuż całej fasady południowej a następnie opada niewielką kaskadą do ogrodu. Tam podziemnym układem hydraulicznym wyposażonym w filtry jest ponownie przepompowywana do basenu i krąży delikatnie szemrząc i zapewnia unikalny mikroklimat wnętrza. Dzięki zaprojektowanym nad tarasami zadaszeniom zapewniono użytkownikom możliwość korzystania z części zewnętrznej także przy mniej sprzyjających warunkach atmosferycznych oraz zapewniono najkorzystniejsze otwarcia widokowe na malowniczą działkę.

Poprzez system pełnych ścian, dużych przeszkleń fasadowych oraz zadaszonych i niezadaszonych tarasów zorganizowanych wokół patia zaciera się wyraźna granica pomiędzy tym co wewnętrzne i zewnętrzne. Wprowadzono elementy krajobrazu do wnętrza budynku.

Fasady - dynamiczna gra

Układ fasad to dynamiczna gra pomiędzy tym co pełne i transparentne, tym co lekkie i ciężkie, pełnymi płaszczyznami i ostrymi krawędziami oraz tym co jasne i ciemne. Pełne fasady zasłaniają wnętrze tam, gdzie jest potrzeba ograniczenia wglądu a przeszklenia wprowadzają do wnętrza najpiękniejsze widoki na zagospodarowany ogród. Masywne bryły kontrastują z przeszklonymi pasami fasad tworząc wrażenie lewitujących kompozycji. Pełne płaszczyzny gładkich ścian sąsiadują z ostrymi krawędziami zadaszeń, które poprzez światłocień nadają budynkowi dynamiki. Biel pełnych płaszczyzn zestawiono z ciemnym rytmem okien i fasadowymi żaluzjami zewnętrznymi.

----

Dom z Flamingiem

Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.
Architektura: Magdalena Morelewska , Przemek Kaczkowski
Konstrukcja: SPJP Sławomir Pruchnik
Instalacje: Mateusz Komenda Capite Engineering Mateusz Komenda

Klient: Prywatny
Powierzchnia działki: ok 3500 m2
Powierzchnia użytkowa: ok 375 m2
Rok: 2020

Skomentuj:

Nowoczesny i elegancki dom z patio, czyli Dom z Flamingiem od STOPROCENT Architekci