Prosty i nowoczesny dom w Gdyni. Wygląda, jakby stał tu od zawsze

mat. architektów/red. WG

Ten dom w Gdyni, zaprojektowany przez architektów z pracowni IFA Group Kamila Domachowskiego, to dokonały przykład architektury tła. Chociaż stworzony niedawno od podstaw, wygląda jakby stał tu od zawsze. Nie dominuje, nie zawłaszcza przestrzeni. Wpisał się w charakter ulicy.

Dom w Gdyni. Proj. IFA Group
Dom w Gdyni. Pcroj. IFA Group
Fot. Hanna Połczyńska / www.kroniki.studio

Orłowo - ta południowa, nadmorska części Gdyni słynie z molo, promenady i malowniczego klifu. Dzielnica ta nadal posiada klimat letniego nadmorskiego kurortu z lat 20. XX wieku. Właśnie tu, w strefie objętej ochroną konserwatorską, powstał wyjątkowy dom. Chociaż nowoczesny, nie wyróżnia się z otoczenia. Formą, proporcjami i kolorystyką nawiązuje do sąsiedniej zabudowy. Architekci z IFA Kamila Domachowskiego w składzie: Karolina Wood, Igor Brożyna, Maciej Busch, Adrianna Jemioł, Jakub Brzuchański i Kamil Domachowski, zaprojektowali prostą i nowoczesną bryłę.

To, co możemy zobaczyć na zewnątrz to kolor elewacji zintegrowany z kolorem naturalnego betonu – lekko ocieplony szary kolor. Architektura domu to minimalistyczna forma, w której poukrywano elementy, np. rynny i rury poprowadzone w warstwie ocieplenia ścian lub wpasowana brama garażowa dokładnie pomiędzy mury z betonu architektonicznego. Wszystko po to, aby można było poprowadzić płynną linię przechodzącą z jednego elementu w drugi, bez niepotrzebnych uskoków

mówi Kamil Domachowski.

Aby uzyskać taki efekt, użyto specjalnych technologii. Wszelkie nawisy, zadaszenia zewnętrzne wykonane są jako płyty betonowe na łącznikach termicznych, dzięki czemu grubości tych elementów są możliwie najmniejsze i przez to, że nie trzeba ich ocieplać, można ukazać ich surowy betonowy charakter.

Zobacz także: Modernistyczna Gdynia - kamienice, domy, budynki użyteczności publicznej [GALERIA ZDJĘĆ]>>

We wnętrzach również króluje minimalizm. Surowe ściany żelbetowe i sufity skontrastowano z ciepłym drewnem na podłogach. Wentylację ukryto w posadzce nad parterem, dzięki czemu odkryto betonowy strop, który jedną płaszczyzną łączy się z zadaszeniem tarasu wychodzącego w ogród.

Architektom z pracowni IFA gratulujemy znakomitej realizacji!

Skomentuj:

Prosty i nowoczesny dom w Gdyni. Wygląda, jakby stał tu od zawsze