Grafitowy biurowiec od Medusa Group

Biurowiec firmy doradczej Roedl & Partner będzie kolejną realizacją Medusa Group w Gliwicach. Stanie on w bezpośrednim sąsiedztwie wcześniejszego projektu pracowni - zaadaptowanego na lofty budynku Starego Spichlerza.

 

 

Postępują prace konstrukcyjne gliwickiego biurowca Rödl und Partner, zlokalizowanego przy zbiegu  ulic Zygmunta Starego i Kazimierza Wielkiego. Autorami jego projektu są śląscy specjaliści od adaptacji przestrzeni postindustrialych - Medusa Group. Budynek będzie się wznosił w miejscu zrujnowanego magazynu, i będzie sąsiadował z inną realizacją pracowni - zaadaptowanym na lofty zabytkowym spichlerzu (o tym projekcie Bryła pisała TUTAJ).

 

Mimo, iż biurowiec będzie utrzymany we współczesnej stylistyce, to widoczne będą w nim nawiązania do historycznego kontekstu. Podobnie jak obiekt starego spichlerza, także i jego nowopowstający sąsiad, ma mieć powściągliwą i pragmatyczną formę, podporządkowaną swojej funkcji. Prostopadłościenna, czterokondygnacyjna bryła biurowca nie zdominuje kontekstu, lecz ma dobrze wkomponować obiekt w istniejący ciąg zabudowy.

 

Źródło: Medusa Group

 

Nieregularnie rozmieszczone okna od strony ul. Zygmunta Starego, jak również okna na elewacjach bocznych, zakryte zostały tymi samymi płytami z perforacją. Takie rozwiązanie sprawia, że za dnia budynek przypomina czarny, niewzruszony monolit, z którego po zmroku wystrzeliwują wiązki światła.

 

Budynek ma mieć powierzchnię całkowitą 2000 m2. Na jego parterze, z dostępem od strony ul. Zygmunta Starego, zlokalizowana będzie niezależna restauracja. Kolejne trzy poziomy zostaną przeznaczone na funkcje biurowe. Na ostatniej kondygnacji zlokalizowana będzie niezależna sala konferencyjną oraz taras.

 

Budynek ma być przyjazny dla środowiska, co ma przejawiać się w niskim zużyciu energii, niskiej emisji zanieczyszczeń do atmosfery, a także stosowaniu odpowiednich, przyjaznych środowisku materiałów budowlanych oraz urządzeń technicznych. Budynek będzie można oglądać w marcu przyszłego roku.

 

dll, Źródło: Medusa Group

 

Zobacz także:

 

Czarna bryła w Kopenhadze

 

Galeria Południe - nowe biurowce w Katowicach

 

Więcej projektów Medusa Group

Więcej o: