Przedszkole w zmodernizowanej kostce

bec

Kto powiedział, że z peerelowskiego "domu-kostki" nie można zrobić nic ciekawego? Wystarczy kreatywność, inwencja i dobry pomysł - udowadniają architekci z wrocławskiej pracowni Group-Arch, autorzy bardzo nietypowego przedszkola.

Rozbudowa wolnostojącego budynku mieszkalnego - Przedszkole Amerykańskie we Wrocławiu, projekt: Group-Arch
Rozbudowa wolnostojącego budynku mieszkalnego - Przedszkole Amerykańskie we Wrocławiu, projekt: Group-Arch
żródło: Group-Arch Sp. z o.o.

Budynek przy ulicy Wyścigowej 63 we Wrocławiu stanowi kolejny przykład niezwykle udanej przebudowy typowego "domu-kostki" z czasów PRL-u, wykonanej przez projektantów z biura Group-Arch. Pierwszą tego typu realizacją była siedziba pracowni. W 2009 roku architekci podjęli się przekształcenia kolejnej kostki z lat 70.

Zrealizowany według typowego, powtarzalnego projektu sześcian o nijakiej formie usytuowany był przy jednej z ważniejszych ulic wjazdowych do Wrocławia od strony południowej. Początkowo architekci Agnieszka Staszczyszyn oraz Adrian Staszczyszyn zakładali jedynie rozbudowę obiekty z zachowaniem prostopadłościennej bryły o płaskim dachu. Koncepcja została jednak zmieniona, ponieważ zapis w decyzji o warunkach zabudowy zobowiązywał projektantów do stworzenia budynku przekrytego dachem dwuspadowym. W tej sytuacji projektanci postanowili połączyć bryłę o stromym zadaszeniu z elementami charakterystycznymi dla wrocławskiego modernizmu. Aby to osiągnąć zdecydowali się na maksymalne uproszczenie bryły budynku i ograniczenie ilości użytych materiałów.

Elewacje oraz dach potraktowane zostały jako całość i pokryte blachą tytanowo-cynkową. W ścianach bocznych, od strony sąsiednich posesji, przewidziano stosunkowo małą ilość niewielkich prostokątnych otworów okiennych. Aby zapewnić odpowiednie oświetlenie wnętrz, elewacje od strony ulicy i ogrodu zostały zaprojektowane jako pełne otwarcia wypełnione szklanymi panelami. Chcąc zapewnić maksimum prywatności użytkownikom, architekci zdecydowali się na użycie materiału półprzezroczystego na całej powierzchni fasad doświetlających z niewielkimi oknami osadzonymi w ramach aluminiowych, dającymi wgląd w obie strony.Dzięki tym zabiegom, projektantom udało się pogodzić wymogi przepisów budowlanych z koniecznością zabezpieczenia niezbędnej dozy intymności osób przebywających w budynku.

Rozbudowa wolnostojącego budynku mieszkalnego - Przedszkole Amerykańskie we Wrocławiu, projekt: Group-Arch

źródło: materiały pracowni Group-Arch sp. z o.o.

Pierwotna powierzchnia budynku została powiększona dwukrotnie. Wnętrza, które od początku miały być przeznaczone na wynajem, zaprojektowano jako przestrzeni uniwersalne, z dowolną możliwością aranżacji i adaptacji do indywidualnych potrzeb. Czytelny układ funkcjonalny zorganizowany został wokół centralnie zlokalizowanej klatki schodowej i zorientowany między dwoma otwarciami- na ogród i ulicę.

W trakcie prac projektowych, wraz z pojawieniem się najemcy obiektu, wprowadzone zostały drobne korekty układu funkcjonalnego. Dostosowany został on do działalności o bardzo sprecyzowanym charakterze i wymaganiach - anglojęzycznego rodzinnego punktu przedszkolnego. Jednocześnie zmodyfikowano kolorystykę wnętrz, która obecnie podkreśla charakter mieszczącej się w nich instytucji. Stanowią one pewną przeciwwagę dla surowej i ascetycznej formy zewnętrznej obiektu.

 

źródło: materiały pracowni Group-Arch Sp. z o.o.

Skomentuj:

Przedszkole w zmodernizowanej kostce