Ten dom miał wyglądać zupełnie inaczej. Modernistyczna willa zamiast "dworku"

red

W podwarszawskim Józefowie powstała modernistyczna willa o prostej, szlachetnej formie. Poprzedni inwestor widział w tym miejscu architekturę w stylu dworkowym. Architekci stanęli przed zadaniem zaprojektowania domu w zupełnie odmiennym stylu na gotowych fundamentach.

1 z 6Dom w Józefowie
Pracownia Architektury i Urbanistyki Rafał Mazur/fot. Paulina Czarnecka
2 z 6
Pracownia Architektury i Urbanistyki Rafał Mazur/fot. Paulina Czarnecka
3 z 6WM1:|{c.ei-%8h#oHsR}_3,
Pracownia Architektury i Urbanistyki Rafał Mazur/fot. Paulina Czarnecka
4 z 6
Pracownia Architektury i Urbanistyki Rafał Mazur/fot. Paulina Czarnecka
5 z 6
Pracownia Architektury i Urbanistyki Rafał Mazur
6 z 6
Pracownia Architektury i Urbanistyki Rafał Mazur

Podwarszawski Józefów kojarzy się głównie z przyrodą i sosnowym lasem, w który wkomponowana jest duża część miasta. Miłośnicy modernizmu na pewno kojarzą go także ze względu na charakterystyczne "skrzydlate" zadaszenia na dworcach kolejowych na linii otwockiej, na której znajduje się ta miejscowość. W takim otoczeniu powstał nowy dom jednorodzinny nawiązujący do modernistycznego dziedzictwa, choć w początkowej fazie projekt utrzymany był w stylu dworkowym.

Nowy inwestor  nabył działkę z już gotowymi fundamentami, postanowił jednak zupełnie odmienić oblicze budynku. Pracownia Architektury i Urbanistyki Rafał Mazur stworzyła projekt który w swoich założeniach nawiązuje do historii podwarszawskich modernistycznych willi mieszkalnych.

Teren pod budowę domu w Józefowie jest miejscem o dominującym znaczeniu przyrody. Projektując w takim kontekście postanowiliśmy wydobyć czytelną formę budynku, kontrastującą z otoczeniem. Od lat trzydziestych dwudziestego wieku istnieje tradycja budowania prostych geometrycznych budynków w lasach, znajdujących się na przedmieściach Warszawy. Stały się one dzisiaj ikonami polskiego modernizmu. Ich abstrakcyjna, często biała forma, wyraźnie odróżnia się od organicznej formy lasu. Nawiązanie do tej tradycji było dla nas naturalną kontynuacją dobrych wzorców projektowych - mówią architekci

Dom stanowi zwartą dwukondygnacyjną formę z dostawionym jednokondygnacyjnym garażem. Jego prostopadłe usytuowanie względem fasady frontowej sprawia, że przed wejściem do budynku powstaje plac, domknięty dodatkowo ogrodzeniem w charakterze architektury budynku. Wejście podkreślone jest pionową wnęką o wysokości czterech metrów, przez którą widać wysokie foyer z klatką schodową.
W fasadach wschodniej i zachodniej podkreślone zostały kierunki poziome, które kontrastują z pionem otaczających sosen. Poprzez duże przeszklenia mieszkańcy mają widok na krajobrazu lasu z wnętrza budynku. Ściana drzew staje się w ten sposób elementem dekoracyjnym pomieszczeń.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Ten dom miał wyglądać zupełnie inaczej. Modernistyczna willa zamiast "dworku"