Dom Dziurawy - klasyczna kostka w nowoczesnej odsłonie

Mat. architektów

Architekci z pracowni 81.WAW.PL stanęli przed ciężkim zadaniem odczarowania klasycznego budynku mieszkalnego – tak zwanej kostki mazowieckiej i nadania mu nowoczesnej formy. Jednym z wymogów inwestora było bazowanie na prostopadłościennej bryle, która kojarzy się z Polską zabudową lat 70.

Dom Dziurawy. Proj. 81.WAW.PL
Dom Dziurawy. Proj. 81.WAW.PL
Fot. Bartek Zaranek

Dom Dziurawy, to dwukondygnacyjny budynek na pozór niczym nie różniący się od innych domów. Od strony ulicy bryła ma śnieżnobiałą fasadę połączoną z płytami imitującymi drewno. Parterowa część od tej strony nie posiada żadnych okien, dopiero na piętrze pojawiają się przeszklenia w cofniętej części fasady. Od strony głównego wejścia do domu i zarazem garażu bryła zaczyna nabierać swojej charakterystycznej "podziurawionej" formy.

 

Zamiast zastosowania naturalnego drewna, które wymaga konserwacji, w tym przypadku postawiliśmy na płyty HPL imitujące drewno. Są one łatwiejsze w konserwacji przez co mamy pewność, że dom będzie wyglądać doskonale przez lata bez konieczności ingerencji w jego wygląd

Mówi Rafał Grudziąż z pracowni 81.WAW.PL.

Umieszczenie w bryle pustych przestrzeni nadało budynkowi lekkości charakteru. Jednocześnie mieszkańcy domu mogą cieszyć się jasnymi, dobrze doświetlonymi wnętrzami.

W części parteru mamy wjazd do garażu, przeszklone główne wejście do domu oraz na taras. Na piętrze pojawiają się charakterystyczne dziury, czyli inaczej mówiąc kadry. Jeden z nich jest otwarciem zadaszonego tarasu, druga "dziura" kadruje nas na drzewo, które wyrasta z tarasu na parterze. Od strony ogrodu elewacja jest podobnie otwarta, jak od strony głównego wejścia

opowiada Anna Paszkowska-Grudziąż, współautorka projektu.

Owe kadry podkreślać mają różne funkcje domu. Na parterze odsłonięte zostały zadaszony taras z wyrastającym na dwie kondygnacje drzewem oraz duże przeszklenie salonu. Na piętrze z kolei jeden z kadrów podkreśla przeszklenie do głównej sypialni oraz łazienki.  - Czwarta elewacja to jedna dziura, która w swojej ramie zawiera doświetlenie części salonu, jadalni i kuchni- dodają architekci.

 

Główne wejście oraz wjazd do garażu umieszczono w bocznej elewacji. W przedsionku znajduje się podręczna szafa dla gości. Przejdziemy z niego do głównego holu z ażurową klatką schodową, z którego mamy bezpośredni dostęp do gabinetu, łazienki gościnnej oraz przechodniej garderoby, łączącej się bezpośrednio z garażem. W garażu mamy przechodnią spiżarnię, która łączy się bezpośrednio z kuchnią.

Część dzienna została połączona holem z częścią dzienną, która dalej prowadzi nas do jadalni oraz kuchni. Salon i jadalnię rozdziela zabudowa z dwustronnym kominkiem. Z części dziennej w kilka chwil można znaleźć się na zadaszonym tarasie. Na piętrze mieszczą się dwie sypialnie dziecięce i dobrze skomunikowana z nimi sypialnia główna z oddzielną garderobą. Jest to dom stworzony z myślą o rodzinie 2 +2.   Architekci przyłożyli również dużą wagę do prywatności mieszkańców, by każdy mógł się poczuć komfortowo.

-----

Fot: Bartek Zaranek

Skomentuj:

Dom Dziurawy - klasyczna kostka w nowoczesnej odsłonie