Przebudowa i rozbudowa domu kostki w Tarnowskich Górach. Dom powiększono, otwarto na ogród i podzielono na dwa niezależne mieszkania

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Dom w Tarnowskich Górach był typową kostką z lat 70. Takie budynki powstawały w całej Polsce jak grzyby po deszczu. Architekci ze śląskiej pracowni Inostudio przebudowali i rozbudowali dom, zmieniając go w wygodną przestrzeń dla całej rodziny.

Przebudowa i rozbudowa domu kostki w Tarnowskich Górach. Proj. Inostudio
Przebudowa i rozbudowa domu kostki w Tarnowskich Górach. Proj. Inostudio
Fot. Oknoland

Popularne domy-kostki zaczęły się pojawiać w polskim krajobrazie w latach 70. Okazuje się, że ten model domu łatwo zmienić tak, by lepiej pasował do współczesnych realiów i wymagań mieszkańców. Właśnie tak stało się z domem w Tarnowskich Górach, stojącym na wąskiej działce z pięknym ogrodem. Dom miał małe pokoje rozłożone na wielu poziomach, rozdzielone dodatkowo klatką schodową. Korzystanie z ogrodu również było utrudnione - można było się tu dostać jedynie przez niewielkie drzwi z klatki schodowej i garażu. Z części mieszkalnej nie było bezpośredniego wyjścia.

W domu mieszkał senior rodziny. W przyszłości miał wprowadzić się tu jego syn wraz z żoną. Niefunkcjonalna przestrzeń wymagała zmian. O pomoc poproszono architektów z Inostudio.

Dom kostka w Tarnowskich Górach przed przebudową i rozbudową.
Dom kostka w Tarnowskich Górach przed przebudową i rozbudową.
Proj. Inostudio
Dom kostka w Tarnowskich Górach obecnie. Widok od strony ulicy.
Dom kostka w Tarnowskich Górach obecnie. Widok od strony ulicy.
Fot. Inostudio

Naszym zadaniem było znalezienie pomysłu na powiększenie domu i jego otwarcie na ogród oraz rozdzielenie go na dwa niezależne mieszkania, każde z bezpośrednim dostępem do ogrodu i garażu. Zaproponowaliśmy rozbudowę istniejącego domu od strony ogrodu oraz jego przebudowę dostosowując go do nowych potrzeb. W części dobudowanej powstała otwarta przestrzeń dzienna z dużą ilością naturalnego światła z bezpośrednim wyjściem na ogród

 

 

mówią architekci z Inostudio.

Po rozbudowie dom podzielono na dwa niezależne mieszkania - jedno dwupoziomowe dla seniora, oraz większe dla syna z rodziną na 3 poziomach i z dobudowaną częścią. Istniejący dom kostka zyskał nowy podział. Przestrzeń została otwarta i zyskała więcej światła. Przebudowano również klatkę schodową dzięki czemu zyskano bezpośrednie przejście do ogrodu i nowej części domu.

Do kostki, od strony ogrody dobudowano bryłę o ostrych kształtach. Forma uzależniona była od stron świata oraz bliskości sąsiada. Ważne było utrzymanie maksymalnych widoków na ogród z każdego mieszkania. Dobudowaną część pokryto blachą aluminiową, dzięki czemu kontrastuje ona z pokrytym ciemnym tynkiem budynkiem starego domu.

 

Skomentuj:

Przebudowa i rozbudowa domu kostki w Tarnowskich Górach. Dom powiększono, otwarto na ogród i podzielono na dwa niezależne mieszkania